Teade järgneb Aserbaidžaani “terrorismivastasele“ kampaaniale Armeenia kontrolli all oleval territooriumil, mille käigus hukkus eelmisel nädalal 24-tunnise välkrünnaku käigus vähemalt 200 inimest ja sai haavata 400 inimest. Mure piirkonna ja selle elanike tuleviku pärast püsib vaatamata Venemaa vahendatud relvarahule.

Aserbaidžaani võit eelmisel nädalal vallandas lahku piirkonnas elavate etniliste armeenlaste tohutu väljarände ja tähistas aastakümneid kestnud konflikti lõppu.

Peaministri pressiesindaja Nazeli Bagdasarjanile viidates teatas Armeenia riigimeedia reedel kella 18-ks kohaliku aja järgi Mägi-Karabahhist Armeeniasse lahkunud ligi 98 000 inimest. See moodustab 80 protsenti Armeenia etnilise enklaavi hinnangulisest 120 000 elanikust.

ÜRO peasekretäri pressiesindaja Stéphane Dujarric ütles reedel pressibriifingul, et Aserbaidžaan leppis missiooni visiidi kokku ja see toimub nädalavahetusel. „Meil pole sinna ligi 30 aastat ligipääsu olnud. Seega on väga oluline, et me saaksime sisse,“ ütles ta. Tema sõnul üritab meeskond seal viibides hinnata kohapealset olukorda ja selgitada välja nii alles jäänud kui ka ümberasuvate inimese humanitaarvajadused.

Armeenia võimud taotlesid kohtu korraldust Aserbaidžaanile “tõmbama kõik sõjaväe- ja õiguskaitsetöötajad kõigist Mägi-Karabahhi tsiviilasutustest välja“, hoidudes samal ajal “otseselt või kaudsete meetmete võtmisest“, mis tooks kaasa ülejäänud etniliste armeenlaste ümberasustamise või nende tagasipöördumise takistamise. Aserbaidžaan peaks võimaldama inimestel soovi korral piirkonnast “takistusteta“ lahkuda, nõudsid Armeenia võimud.

Armeenia palus ka kohtul anda Aserbaidžaanile korraldus võimaldada ÜRO-le ja Punasele Ristile juurdepääs Mägi-Karabahhile.

Kohalik poliitik David Babayan, isehakanud Artsahhi vabariigi presidendi Samvel Shahramanjani nõunik, kirjutas neljapäeval Telegramis, et loovutab end Aserbaidžaanile. „Minu suutmatus ilmuda, või veelgi hullem, põgenemine, põhjustab tõsist kahju meie kauakannatanud rahvale, paljudele inimestele ja ma ei saa ausa inimese, tööka, patriootliku ja kristlasena seda lubada,“ kirjutas Babayan.