Hunka sai parlamendilt seistes aplausi pärast seda, kui Rota oli öelnud, et ta on „kangelane“, vahendab BBC News.

Kanada juudiorganisatsioon CIJA teatas, et on sügavalt mures, et ülistatakse natsidiviisi veterani, mis osales juutide genotsiidis.

„Oma avalduses pärast Ukraina presidendi pöördumist, tunnustasin ma galeriil olnud isikut. Järgnevalt olen ma teada saanud rohkem informatsiooni, mis paneb mind otsust seda teha kahetsema,“ teatas Rota.

Rota sõnul ei teadnud keegi tema kavatsusest Hunkat tunnustada ja see oli täielikult tema algatus. Hunka on nimelt tema valimisringkonnast ja talle juhiti tähelepanu.

„Eriti tahan ma esitada oma sügavad vabandused Kanada ja kogu maailma juudikogukondadele. Ma võtan oma tegevuse eest täieliku vastutuse,“ ütles Rota.

Kanada opositsiooniliste konservatiivide juht Pierre Poilievre süüdistas aga juhtunus ka peaminister Justin Trudeaud ja kutsus teda vabandama.

Liberaalset parteid juhtiva Trudeau kantselei teatas aga, et otsuse Hunka parlamenti kutsuda tegi alamkoja spiikri kantselei üksi.

Rota ütles Zelenskõi külaskäigu ajal Hunkale osutades, et see mees on „Ukraina kangelane, Kanada kangelane ja me täname teda kogu tema teenistuse eest“. Kohalviibinud reageerisid aplausiga.

Hunka teenis Teise maailmasõja ajal Waffen-SS-i 14. grenaderidiviisis, mida tuntakse ka Galiitsia diviisina, mille liikmed olid peamiselt ukrainlased.

Jaga
Kommentaarid