„Vastastikusel kokkuleppel ei osale Vene Föderatsiooni president Vladimir Putin tippkohtumisel, aga Vene Föderatsiooni esindab välisminister, hr [Sergei] Lavrov,“ ütles Ramaphosa pressiesindaja Vincent Magwenya, vahendab AFP.

Otsus järgnes Ramaphosa mitmetele konsultatsioonidele viimaste kuude jooksul, millest viimased leidsid aset „eile õhtul“, lisas Magwenya.

„President Ramaphosa on kindel, et tippkohtumine on edukas ja kutsub riiki näitama üles vajalikku külalislahkust paljudele delegaatidele, kes saabuvad kontinendi ja maailma erinevatest osadest,“ ütles Magwenya.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles täna, et Moskva ei ole kuidagi ähvardanud Lõuna-Aafrika Vabariigi võime seoses Venemaa presidendi Vladimir Putini võimaliku vahistamisega BRICS-i tippkohtumisel, aga hoiatas selle eest, mida tähendab kallalekippumine Venemaa juhile, vahendas Interfax.

Peskovil paluti kommenteerida teateid, et Moskva andis Pretoriale mõista, et Putini võimalik vahistamine on võrdväärne sõja kuulutamisega, vahendab Interfax.

„Keegi ei ole kellelegi midagi mõista andnud. Selles maailmas on absoluutselt kõigile selge, mida tähendab katse tungida kallale Vene riigi juhile,“ ütles Peskov. „Seetõttu ei ole midagi kellelegi siin selgitada vaja.“

Kohalikud kohtudokumendid näitavad, et Ramaphosa on palunud rahvusvaheliselt kriminaalkohtult (ICC) luba Putinit mitte vahistada, kui viimane Lõuna-Aafrika Vabariiki saabub, sest vahistamine kujutaks endast sõja kuulutamist.

Putin on ICC poolt tagaotsitav, süüdistatuna Ukraina laste küüditamises.