Palve tuli Helsingin Sanomate teatel pärast seda, kui Soome peaminister Sanna Marin oli rääkinud võimalusest kasutuselt kõrvaldatavad Hornetid Ukrainale anda president Volodõmõr Zelenskõiga.

Hornetite kasutusaeg on lõppemas ja Soome asendab need USA moodsamate hävitajatega F-35. Esimene partii Horneteid kõrvaldatakse kasutuselt kõige varem 2-3 aasta pärast.

Hornetite üleandmiseks vajataks ka tootjariigi USA luba.

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles, et tema arusaamise järgi ei ole Soome Hornetites enam suurt midagi kinkida, kui need oma kasutusaja lõppu jõuavad.

„Meil on praeguste Hornetite kasutusaeg välja arvutatud ja see, kuidas need kasutusaja lõpuni funktsioneerivad. Pärast seda on nendes võib-olla üsna vähe kingitavat. See on minu arusaam,“ ütles Haavisto.

Haavisto ei kinnitanud informatsiooni Ukraina palve kohta. Vähemalt Soome välisministeeriumile ei ole palvet esitatud, kinnitas Haavisto.

Haavisto sõnul tuleks välisministeeriumi seisukohast eristada kaks asja: see, millist abi saab Ukrainale anda viivitamatult, ja see, kuidas Ukraina kaitsejõude saab tulevikus üles ehitada.