Niinistö rõhutas lisaks, et on NATO-liikmesuse ratifitseerimise edenemise osas väga positiivselt meelestatud. „Olen optimistlik ja tean, et saame peagi oma liitlaste seas täiel häälel kaasa rääkida,“ avaldas Soome president lootust.

Enda sõnul usub Niinistö seega endiselt, et Soome ja Rootsi on juuli keskel Vilniuses peetavaks alliansi tippkohtumiseks NATO liikmed.

Soome rahvusringhääling kirjutab, et eile kogunesid Helsingis president Niinistö ning Soome valitsuse välis- ja julgeolekupoliitikaga seotud ministrid. Kohtumisel arutati Soome NATO-protsessi edenemist ning Niinistö hiljutist visiiti Washingtoni. Soome president kohtus reedel Valges Majas USA presidendi Joe Bideniga ning sealselt kohtumiselt jäi kõlama sõnum, et Soomel ei ole põhjust NATO-sse pääsemise pärast muretseda.

Helsingis ja Brüsselis toimusid möödunud nädalal lisaks kõnelused vastavalt Ungari ja Türgi delegatsioonidega.

Helsingis käisid Ungari parlamendi aseesimees Csaba Hende ning väliskomisjoni esimees Zsolt Némethi, kes kohtusid Soome parlamendi esimehe Matti Vanhaneni ning välis- ja kaitsekomisjoni esindajatega. Vanhaneni sõnul oli vestlus avameelne, ent konkreetset ajakava riigi NATO-taotluse heaks kiitmiseks ungarlased ei andnud.

Pärast Brüsselis toimunud kolmepoolseid kõnelusi Türgi, Soome ja Rootsi vahel teatas Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani pressiesindaja Ibrahim Kalın laupäeval aga, et Türgi tervitab Soome ja Rootsi seni astutud samme, kuid nendest ei piisa riikide NATO-liikmesuse ratifitseerimiseks. Samas on Ankara pahameel olnud alati suunatud pigem Rootsi vastu ning Soome liitumisega on neil probleeme hulga vähem.