Marini sõnul tuleks Soomes arutada vanade Hornetite võimaliku saatmise üle Ukrainasse. Soome ise asendab Hornetid lennukitega F-35.

„Vestlesime peaministriga laupäeval minu Ühenriikide reisi ajal. Soome on keskendunud Ukraina vahetutele vajadustele ja palvetele, millele on vastatud 13. kaitsevahendite abipaketiga,“ teatas Niinistö.

President rõhutas oma vastuses Soome kaitsevõimet.

„Eriti Hornetite osas on otsustavad meie oma kaitse vajadused. Mis Hornetitega nende kasutuselt kõrvaldamise järel juhtub, on erinev arutelu,“ teatas Niinistö.

Esimeste Hornetite kasutusaja lõpp saabub 2025. aastal ja viimaste 2031. aastal. Niinistö sõnul on hävitajatega aitamisest kiirem asi laskemoona tootmise kiirendamine Euroopas.

„Peaksin praegu kiireks, et riigid ja valdkonna tööstus selgitaksid välja võimalused suurtükiväe laskemoona tootmise tõhustamiseks. Selle järele on suur vajadus ja kommertsnõudlus,“ ütles Niinistö.

Marin võtab Hornetite asjus sõna täna kell 16.20 Vaasas.

Marini avaldus Ukrainas tuli üllatusena nii Niinistöle, parlamendi riigikaitsekomisjoni esimehele Antti Häkkänenile, kaitseminister Antti Kaikkonenile kui ka Soome õhujõududele.

Jaga
Kommentaarid