Moonika Helme kirjutas sotsiaalmeedias, et EKRE seostamine Prigožiniga on otsene ja teadlik algse teksti võltsimine. „Politico artikkel ei maini EKRE-t. EKRE on meie ajakirjanduses ilmunud teksti lisatud täiesti meelevaldselt, ilmselt poliitilistel kaalutlustel,“ kirjutas ta.

See ei vasta tõele. Politico artiklis on küll kirjas, nagu Helmegi esile toob, et Prigožin on viimaste aastate jooksul püüdnud valeinfot levitada ja poliitiliselt mõjutada Euroopa Liidu riike, sealhulgas Eestit, et anda hoogu NATO- ja läänevastastele sõnumitele.

Küll aga jätab Moonika Helme mainimata, et Politico artikkel viitab selgelt EKRE ja Prigožini seosele. „Ühe dokumendi kohaselt kavatsesid Prigožini operatiivtöötajad toetada 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eel paremäärmuslikku euroskeptilist erakonda EKRE,“ seisab Politicos.

Politico rääkis ka Balti kaitsekolledži teaduri ja politoloogi Viljar Veebliga. „Nende koostöö algas, sest EKRE tahtis olla radikaalselt liberaalsete erakondade vastu, ja nad [Prigožini operatiivtöötajad] võtsid hea meelega selle professionaalselt koostatud paketi vastu,“ ütles Veebel Politicole, viidates sellele, et EKRE-l oli juba olemas materjal ja sisu, mida Prigožin sai hõlpsalt ära kasutada.

Kuvatõmmis Politico artiklist

Henn Põlluaas: see on täielik jura

EKRE liige Henn Põlluaas ütles eile Delfile, et mitte midagi sellist, nagu Politico väidab, ei ole juhtunud. „See on täielik jura,“ lausus Põlluaas.

EKRE aseesimees sõnas, et tema arvates ei vasta artikkel tõele, ja märkis, et võib-olla prooviti mõjutada hoopis teisi erakondi. „EKRE-l ei ole küll absoluutselt mingisugust sidet ega pistmist nendega, see on täielik bulls**t sõna otseses mõttes,“ ütles Põlluaas.

Mart ja Martin Helme eile Delfi kõnedele ei vastanud. Küll aga avaldas EKRE üldise seisukoha, mida levitatakse sotsiaalmeedias. Seal väidetakse, et tegu on libauudisega. „EKRE ei ole ärimeestelt kunagi raha küsinud ega saanud,“ märgitakse seal. „EKRE ei ole mitte kunagi suhelnud võimalike välismaiste rahastajatega. Mitte kordagi ei hoiatanud kaitsepolitsei või välisluure 2019. aastal, mil erakond oli valitsuses, et mõni kahtlane isik tahab erakonnaga ühendust võtta või on üritanud erakonnale läheneda.“

Prigožin plaanis EKRE kaudu Eestis mõjutusoperatsiooni

Ajaleht Politico paljastas eile salajastel dokumentidel põhineva uurimuse, mis annab ülevaate Prigožini juhitud infooperatsioonidest kogu maailmas. Nagu eespool esile toodud, näitas üks dokument, et Prigožoni palgal olevad operatiivtöötajad kavatsesid 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eel leida skeeme, kuidas EKRE-t toetada.

Politico kirjutab, et operatiivtöötajad kavatsesid Eestis levitada kindlaid seisukohti, nagu näiteks „Euroopa Liidu põhjustatud probleemid Eestis“, ning plaanisid kampaaniaid Eesti toonase presidendi Kersti Kaljulaidi ja Reformierakonna juhi Kaja Kallase vastu.

Pole selge, kas operatiivtöötajad selle konkreetse plaani ka ellu viisid. Näiteks dokumendis viidatud Facebooki gruppe kunagi loodud ei ole.