„Meeskonnad suutsid sellest kohast välja tuua märkimisväärseid tükke, sealhulgas kõik prioriteetsed andurid ja elektroonikadetailid ning suuri osi struktuurist,“ teatas USA sõjaväe põhja väejuhatus, vahendab Reuters.

Hiina õhupall, mis Pekingi väitel ei olnud luureotstarbeline, lendas terve nädala USA ja Kanada kohal, enne kui president Joe Biden käskis selle alla tulistada.

See pani USA sõjaväge hoolikamalt taevast uurima ning reedest pühapäevani tulistati alla veel kolm tundmatut objekti.

USA kaitseminister Lloyd Austin püüdis eile ameeriklasi rahustada.

„Ma tahan ameeriklastele kinnitada, et need objektid ei kujuta endast sõjalist ohtu kellelegi maapinnal,“ ütles Austin Brüsselisse NATO kohtumisele saabudes. „Need kujutavad aga ohtu tsiviillennundusele ja potentsiaalselt luureandmete kogumise ohtu.“

USA sõjavägi teatas, et viimase kolme objekti allatulistamine oli keerulisem kui Hiina luureõhupalli allatulistamine, sest need olid väiksemad ja neil puudus traditsiooniline radarijälg.

Pühapäeval pidi hävitaja F-16 objekti pihta välja laskma kaks raketti Sidewinder, sest esimene ei kukutanud objekti alla, teatas anonüümseks jäänud ametnik.

Austini sõnul ei ole USA sõjavägi kolme viimase objekti tükke veel leidnud. Üks neist kukkus Alaska lumme ja teine Kanada loodeosa Yukoni territooriumile.