Ehkki sajad vandaalid võeti vahi alla juba rahutuste käigus, otsitakse ülejäänuid valvekaamerate lindistuste põhjal taga. Nende seas on mees, kes purustas presidendipalees asunud antiikse 17. sajandist pärineva kella. Balthazar Martinot´ valmistatud kella tõi 19. sajandi alguses Brasiiliasse tulevane kuningas João VI, kelle perekonnale kinkis kella Prantsusmaa kuningas Louis XIV. Vandaalitsemine jäädvustati ka videosse. Tundmatu kurjategija mõistusest piisas kella lõhkumiseks, ent see jäi alla valvekaamerale, mis mehe näo jäädvustas.

„See kell elas üle Hispaania pärilussõja, Seitsmeaastase sõja, Püreneede sõja, Apelsinide sõja ja Napoleoni sõjad, aga mitte bolsonaristide laamendamist,“ kommenteeris sotsiaalmeedias Brasiilia sotsiaaldemokraatlik kongressiliige Marcelo Galero.

Samuti näeb videos teist vandaalitsejat lõhkumas Brasiilia modernistliku kunstiklassiku Emiliano Di Cavalcanti 1962. aastal valminud suuremõõtmelist maali „Mulatid“. Teose väärtuseks hinnati enne rünnakut umbes poolteist miljonit dollarit. Teise Brasiilia kunstiklassiku Alfredo Ceschiatti monumentaalskulptuur, mõõgaga relvastatud pimedat õigusejumalannat kujutav „Õiglus“ soditi üle musta pihustivärviga. Purustatud akende ja soditud seinte näol sai väiksemaid kahjustusi ka arhitekt Oscar Niemeyeri kavandatud presidendipalee (1958), mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja.

1. jaanuaril ametivande andnud Luiz Inácio Lula da Silva ei viibinud pühapäevase märuli ajal palees ning ka kongressil oli vaba päev. Kohalike politoloogide sõnul aitas toimunu Lula autoriteeti ja populaarsust pigem tugevdada. Lula väljendas neljapäeval arvamust, et ründajad pidid saama abi presidendipalee töötajatelt, kuna ühtegi ust paleesse tungimise käigus ei lõhutud.

8. jaanuari rünnaku käigus lõhuti aknaid ja sisustust presidendipalees, kongressi ja ülemkohtu hoones. Rahutuste mahasurumise käigus peeti kinni umbes 1500 laamendajat, kellest umbes 1200-t ootab kriminaalsüüdistus. Brasiilia kohtuvõimud on andnud korralduse tippametnike vahistamiseks, keda kahtlustatakse mässu mahitamises. Kinni on peetud sõjaväepolitsei endine ülem Fábio Augusto ja eelmise valitsuse justiits- ja julgeolekuminister Anderson Torres. Bolsonaro ise varjab end USA-s, kus osa poliitikuid kutsub üles teda Brasiiliasse tagasi saatma.

Jaga
Kommentaarid