Laupäeval saatis Afganistani majandusministeerium riigisisestele ja rahvusvahelistele vabaühendustele kirja, milles ähvardas tühistada mis tahes organisatsiooni litsentsi, kes korraldust kiiresti ei järgi.

Taliban põhjendas otsust sellega, et valitsusväliste organisatsioonide naistöötajad on rikkunud riigis kehtivaid rangeid riietumisnorme ega kanna hidžaabe.

ÜRO mõistis Talibani korralduse hukka, öeldes, et see samm rikub põhiõigusi. Otsust taunis ka USA välisminister Antony Blinken.

„See otsus võib olla Afganistani rahvale laastav,“ ütles Blinken.

BBC-ga rääkinud afgaani naised ütlesid, et ei tea, kuidas edaspidi oma perekondi ülal peavad.

„Maailm jälgib meid ega tee midagi,“ ütles üks.

Juba varasemalt on Afganistani Talibani valitsus, kes mullu võimule tulles lubas naiste ja vähemuste õigused säilitada, keelanud tüdrukutel õppida põhikoolis ja keskkoolis. Ühtlasi on naistel piiratud riigis enamike töökohtade saamine ning viibimine parkides ja spordisaalides. Nädala alguses keelati Afganistani naistel õppimine ülikoolides. Sellele on mitmel pool Afganistanis järgnenud naiste protestid.

Talibani kahe valitsemisaja vahelise 20 aasta jooksul lubati tüdrukutel koolis käia ja naistel oli võimalus otsida tööd kõigis sektorites, ehkki riik püsis sotsiaalselt konservatiivsena.