Šotimaa peaminister Nicola Sturgeon tahab iseseisvusreferendumi korraldada järgmise aasta 19. oktoobril. Kohus otsustas aga ühehäälselt, et tal ei ole volitusi seda teha, vahendab BBC News.

Briti valitsus on seni keeldunud referendumiks nõusolekut andmast.

Kohtu eesistuja Lord Reed ütles, et seadused, mis lõid ja arendasid Šoti parlamenti 1999. aastal, sätestavad, et sellel ei ole volitusi luua konstitutsioonilisi seadusi muu hulgas uniooni kohta Šotimaa ja Inglismaa vahel.

Lord Reed lükkas tagasi ka Šotimaa valitsuse argumendi, et referendum oleks nõuandev ja sellel ei oleks õiguslikku mõju unioonile, sest inimestel palutaks lihtsalt avaldada arvamust selle kohta, kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik.

Kohtunik ütles, et Šotimaa valitsuse pakutav referendumieelnõu puudutab asja, mis on reserveeritud Ühendkuningriigi parlamendile.

Kokkuleppe puudumisel kahe valitsuse vahel ei ole Šoti parlamendil seega volitusi referendumi kohta seadusi vastu võtta.

Sturgeon kirjutas Twitteris, et on otsuses pettunud, aga austab seda, ning rõhutas, et kohtunikud ei tee seadusi, vaid ainult tõlgendavad neid. Sturgeon lisas: „Seadus, mis ei luba Šotimaal valida oma tulevikku ilma Westminsteri nõusolekuta paljastab müüdina igasuguse arusaama Ühendkuningriigist kui vabatahtlikust partnerlusest ja annab iseseisvuslastele kätte argumendid. Šoti demokraatiat ei saa takistada. Tänane otsus blokeerib ühe tee Šotimaa hääle kuulda võtmisele iseseisvuse kohta, aga demokraatias ei saa meie häält vaigistada ja seda ei vaigistata.“

Šotimaa linnades on täna oodata iseseisvusmeelsete meeleavaldusi.

Sturgeon on öelnud, et kasutab järgmisi parlamendivalimisi de facto referendumina, kui kohtu otsus on referendumi vastu. Tema erakonna Šoti Rahvuspartei (SNP) ainus valimisteema on sel juhul iseseisvus.