„Ma lubasin täppislöögi, mis eemaldaks ta lõplikult lahinguväljalt,“ märkis Biden eile õhtul Valges Majas peetud kõnes.

Äsja 71-aastaseks saanud al-Zawahiri oli jäänud rühmituse nähtavaks rahvusvaheliseks sümboliks 11 aastat pärast seda, kui USA mõrvas Osama bin Ladeni. Varem tegutses ta ka bin Ladeni isikliku arstina.

Al-Zawahiri varjus Kabuli kesklinnas koos oma perega ja hukkus laupäeva õhtul „täpses kohandatud õhurünnakus“, kus kasutati kahte Hellfire raketti.

President Joe Biden andis loa rünnakuks pärast nädalaid kestnud arutelusid oma valitsuse ja peamiste nõunikega, ütles CNNi teatel üks Valge Maja ametnik eile. Ta lisas, et rünnaku ajal ei viibinud Kabulis ühtegi sellega seotud ameeriklast.

Kõrgemad Talibani tegelased olid teadlikud al-Zawahiri kohalolekust piirkonnas, varjates pärast edukat rünnakut oma asukohta, muu hulgas piirates juurdepääsu turvamajja.

Al Qaida juhi perekonda, sealhulgas tütart ja tema lapsi, ei võetud sihikule ja nad ei saanud vigastusi. USA ei hoiatanud enne laupäevast rünnakut Afganistanis võimul oleva Talibani ametnikke.

Talibani pressiesindaja Zabiullah Mujahid ütles Twitteris: „31. juulil korraldati Kabuli linnas Sherpuri piirkonnas asuvale elumajale õhurünnak“. Hiljem lisas ta, et „intsidendi olemus polnud alguses ilmne“, kuid julgeoleku- ja luureteenistused uurisid juhtunut ning „esialgsete järelduse kohaselt korraldas rünnaku Ameerika droon“.

Mujahidi säutsud ilmusid enne, kui CNN teatas Al Qaida juhi al-Zawahiri surmast. Mujahid kinnitas, et Afganistani islami emiraat „mõistab rünnaku mis tahes ettekäändel hukka ja nimetab seda rahvusvaheliste põhimõtete ja Doha lepingu selgeks rikkumiseks“.

USA presidendi Joe Bideni sõnul oli Ayman al-Zawahiri sügavalt seotud New Yorgi kaksiktornide ründamisega 11. septembril 2001, tookord hukkus terroriaktis 2977 inimest. „Aastakümneid oli ta ameeriklaste vastu suunatud rünnakute juht,“ lisas Biden.

„Nüüd on õiglus jalule seatud ja seda terroristide liidrit enam pole. Inimesed üle maailma ei pea enam tigedat ja sihikindlat tapjat kartma,“ jätkas ta. „USA demonstreerib endiselt meie otsustavust ja suutlikkust kaitsta ameeriklasi nende eest, kes püüavad meile halba teha. Teeme täna õhtul taas selgeks, et ükskõik kui kaua see aega ei võtaks, pole tähtis, kuhu te end peidate, kui olete ohuks meie rahvale, leiab USA teid üles,“ rääkis Joe Biden.

USA presidendi sõnul oli täppislöök riigi luurekogukonna „erakordse visaduse ja oskuste“ tulemus. „Meie luurekogukond tuvastas al-Zawahiri asukoha selle aasta alguses. Ta kolis Kabuli kesklinna, et taasühineda oma lähimate pereliikmetega,“ rääkis Biden.

Rünnak toimus aasta pärast seda, kui Joe Biden andis käsu USA väed Afganistanist välja viia, ajendades Talibani vägesid kiiresti riigi üle kontrolli haarama.

Biden ütles esmaspäeval, et tõi väed Afganistanist välja, sest pärast 20 aastat kestnud sõda ei vajanud USA enam tuhandeid Afganistanis viibivaid sõdureid, kaitsmaks Ameerikat terroristide eest. „Andsin Ameerika rahvale lubaduse, et jätkame tõhusate terrorismivastaste operatsioonide korraldamist Afganistanis ja mujal. Oleme just seda teinud,“ lisas Biden.

President avaldas tänu USA luure- ja terrorismivastase võitluse kogukonnale, öeldes, et al-Zawahiri surm toob ehk 11. septembri ohvrite sõpradele ja perekondadele mõningast rahu.

„Neile, kes püüavad endiselt USA-d kahjustada, kuulake mind nüüd: jääme alati valvsaks ja tegutseme ning teeme alati kõik, mis on vajalik, et tagada ameeriklaste turvalisus ning kodu ja kogu maailma turvalisus,“ lõpetas Joe Biden oma esinemise.

New York Timesi andmetel pärines al-Zawahiri silmapaistvast Egiptuse perekonnast. Tema vanaisa Rabia'a ​​al-Zawahiri oli imaam Kairo al-Azhari ülikoolis. Tema vanaonu Abdel Rahman Azzam oli Araabia Liiga esimene peasekretär.