Kui Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur avaldas passiivse suitsetamise kahju kinnitava uuringu, korraldati selle vastu 4 miljoni dollarine kampaania. Kui mitmed riigiasutused ja omavalitsused kogu maailmas hakkasid kaaluma Linuxile üleminekut, korraldas Microsoft selle vastu kampaania tõestamaks, et Linuxile üleminek on majanduslikult kahjulik. Microsoftil on piisavalt raha, et paigutada nendele „objektiivsetele uuringutele“ viitavad lingid isegi suurte linuxisaitide esikülgedele, vt nt linuxtoday.com.

Sorry, mina neid uuringuid ei usu. Miks siis näiteks ligi pooled Argentina firmad kasutavad Linuxit, kusjuures 4,5% nendest kavatsevad lähiajal täielikult Linuxile üle minna ja 16% kavatsevad uusi rakendusi ainult Linuxi jaoks koostada. Kas nad tõesti ei oska raha lugeda? Linuxi kasuks ju miljonilisi reklaamikampaaniaid keegi ei korralda, kui mitte arvestada Ubuntu Linuxi plaatide tasuta laialisaatmist. Leidsin minagi lõpuks ammu tellitud plaadid oma postkastist. Plaatidel on märge, et nende kopeerimine ja levitamine pole mitte ainult seaduslikult lubatud, vaid lausa soovitatav. Ega muidugi seda päriselt välistada ei saa, et mõni Linuxit toetav uurimus on IBMi, Suni, Novelli või Red Hati poolt kinni makstud.

Kui Microsoft ennast Linuxist ohustatuna ei tunneks, poleks Microsofti bossidel vaja käia erinevates riikides oma tarkvara kaitseks lobitööd tegemas ega selliseid uuringuid tellida.

Objektiivsete uuringute sildi all välja puhutav „tubakasuits“ tuleb laiali ajada. Iga ettevõte või kodukasutaja peab ikka ise otsustama, millist tarkvara ta kasutab. Reklaami ja kinnimakstud uuringute tulemusi ei maksa uskuda.