Kolm naist trükkisid 2019. aastal plakatid, millel Neitsi Maarja ja Jeesuslapse pea ümber olid nimbuse asemel vikerkaarevärvid. Nende eesmärk oli protestida katoliku kiriku vaenulikkuse vastu LGBT-inimeste suhtes, vahendab Associated Press.

Płocki linna kohus ei leidnud kuriteo tunnuseid ja oli arvamusel, et aktiviste ei motiveerinud soov haavata kellegi religioosseid tundeid ega solvata Neitsi Maarja pilti, teatas Poola meedia.

Kolme naise kohtuprotsessi jälgitakse Poolas aga sõnavabaduse proovilepanekuna. Sügavalt konservatiivne Õiguse ja Õigluse partei (PiS) valitsus on püüdnud igati ilmalikustumise vastu võidelda ja liberaalseid vaateid püütakse näidata väljastpoolt pealesurutuna.

Üks süüdistatutest, Elżbieta Podleśna ütles jaanuaris kohtuprotsessi alguses, et 2019. aasta aktsioon Płockis oli ajendatud installatsioonist linna dominikaanlaste kirikus, mis seostas LGBT-inimesed kuritegude ja pattudega.

Vikerkaarevärvilise nimbuse sai Poola kummardatuim ikoon „Częstochowa jumalaema” ehk „Częstochowa must madonna”. Originaal asub alates 14. sajandist Częstochowa linnas Jasna Góra kloostris, mis on Poola kõige püham koht.

Podleśna ütles portaalile Onet, et sellise paragrahvi olemasolu karistusseadustikus jätab ukse avatuks selle kasutamiseks ka teiste vastu, kes mõtlevad veidi teisiti.

„Ma imestan endiselt, kuidas solvab vikerkaar – eripalgelisuse ja sallivuse sümbol – neid tundeid. Ma ei saa sellest aru, eriti sellepärast, et ma olen usklik,” ütles Podleśna Onetile.

Kui Podleśna ja kaks ülejäänud aktivisti, Anna Prus ja Joanna Gzyra-Iskandar, oleksid süüdi mõistetud, oleks neid ähvardanud kuni kaheaastane vanglakaristus.

LGBT õiguste eest võitlev organisatsioon Love Does Not Exclude tervitas otsust kui läbimurret.

„See on triumf LGBT+ vastupanuliikumise jaoks Euroopa Liidu kõige homofoobsemas riigis,” teatas organisatsioon.

Kogu kohtuprotsess ja muu tähelepanu on muutnud vikerkaarevärvilise ikooni aga Poolas väga tuntud sümboliks, mida on näha tänavaprotestidel.