Iisraeli meditsiiniuuringud, mille tulemused ilmuvad kohati sellises tempos, et akadeemilised ajakirjad ei suuda sammu pidada, näitavad, et Pfizeri/BioNTechi vaktsiin on tõsise haigestumise ja surma ärahoidmisel isegi loodetust efektiivsem ning ohutu kõigile täiskasvanutele ja peaaegu ilma tõsiste kõrvalmõjudeta, kirjutab Washington Post.

Iisraeli teaduslikud tulemused on lubanud tervishoiuametnikel avada vaktsineerimisprogrammi rasedatele naistele ja imetavatele emadele ning tulemused on näidanud, et vaktsiin on ohutu ka toiduallergiaga inimestele ja autoimmuunsushaiguste põdejatele.

Vaktsiin on osutunud eakate kaitsmisel nii heaks, et Iisraeli haiglajuhtide sõnul on see praktiliselt kõrvaldanud ohu, et COVID-19 võiks viia meditsiinisüsteemi kokkuvarisemiseni. Täielikult on vaktsineeritud ligi 90% üle 50-aastastest iisraellastest.

Iisraeli suhteliselt väike rahvaarv (umbes 9 miljonit) ja üldine riiklik tervishoiusüsteem on muutnud riigi kogu maailma jaoks loomulikuks laboratooriumiks. Vähemalt ühe süsti on saanud üle 4,6 miljoni inimese, mis on kiireim vaktsineerimistempo elaniku kohta. Üle 3,3 miljoni on saanud mõlemad süstid.

Pfizer on garanteerinud pidevad vaktsiinitarned vastutasuks anonüümseks muudetud digitaalsete andmete vastu, mis on olemas pea iga iisraellase kohta. Need andmed on võimaldanud teadlastel ülikoolides, tervishoiuministeeriumis ja Pfizeris jälgida vaktsiini mõju enneolematu kiirusega.

„Mõnikord, kui minnakse kliinilistelt katsetustelt reaalsesse maailma, saadakse erinevaid tulemusi,” ütles Heebrea ülikooli ja Iisraeli rahvatervishoiuarstide liidu epidemioloog Hagai Levine. „Mida need uuringud näitavad, on see, et vaktsiin annab väga hea kaitse haiguse ja suremuse vastu. See on maailma jaoks hea uudis.”

Uuringud ei ole aga veel vastanud mõnedele kiireloomulistele küsimustele, sealhulgas sellele, kuidas toimib vaktsiin viiruse uute tüvede vastu. Eksperdid on lisaks eriarvamusel, mida näitavad uuringud selle kohta, kuivõrd teisi nakatavaks inimesed jäävad pärast vaktsineerimist, mis on põhiküsimus nakkuse leviku aeglustamisel.

Iisraelist ei ole veel saanud maailma jaoks eeskuju selle kohta, kuidas elu normaliseerub. Nakatumisnäitaja on kangekaelselt kõrge, millele aitab ilmselt kaasa uute tüvede saabumine ning mõnede kogukondade piirangute eiramine. Vaktsineerimistempo ultraortodokssete juutide ja araablaste hulgas on alla keskmise.

Siiski on tervishoiuametnikke julgustanud positiivsete uudiste pidev voog. Nädalate jooksul pärast esimest Iisraelis tehtud vaktsiinisüsti detsembris paisati meediasse, levitati Twitteris autorite poolt ja avaldati uurimisinstitutsioonide poolt kiiruuringute tulemusi.

„See on teadus steroididel,” ütles Weizmanni teadusinstituudi professor Eran Segal.

Segal säutsus ühe esimese märkimisväärse uuringu tulemused veebruari alguses, kui vanimad iisraellased olid saanud kaks süsti. Tema meeskond leidis, et üle 60-aastaste hulgas langes uute koroonajuhtumite arv 41%.

Selle uuringu tulemuste avaldamine on kinni ajakirjade toimetajate taga, aga muud teaduslikud tulemused ja haiglajuhtide kogemused kinnitavad, et haiglate koroonaosakondadesse saabub vähem eakaid.

„See on seni tähtsaim tulemus Iisraelis, et mis puutub tervishoiusüsteemi kaitsmisse, siis vaktsiin võidab,” ütles Iisraeli endine koroonaviirusevastase võitluse juht ja riigi ühe suurima haigla, Tel Avivi Sourasky Meditsiinikeskuse pealik Ronni Gamzu.

Gamzu sõnul on tema haigla koroonapatsientide arv kahe kuuga kahanenud kahe kolmandiku võrra. „Endiselt võib olla kõrge nakatumisnäitaja, aga kui vaktsineerida 90 protsenti üle 50-aastastest inimestest, kõrvaldatakse reaalne epideemiaoht,” ütles Gamzu.

Veel üks suur uuring, mille viisid ühiselt läbi Iisraeli tervishoiuministeerium ja Pfizer ning millest teatas eelmisel nädalal Iisraeli uudisteportaal Ynet, näitas 93-protsendist tõsiste koroonajuhtumite ja surmade arvu langust vaktsineeritute hulgas.

Sama uuring näitas ka seda, et vaktsineerimine vähendas viiruse ülekandumist 90%, mida paljud teadlased tervitasid kui elutähtsat teed karjaimmuunsuseni. Teised eksperdid olid aga skeptilised, märkides, kui keeruline on tuvastada sümptomiteta nakatumisi, ning öeldes, et on vaja rohkemat juhtumite jälgimist.

Et teha kindlaks vaktsiini mõju kogu elanikkonnas, kammivad eksperdid Iisraeli andmemassi läbi ea, soo, elukoha ja viimase 20 aasta terviseandmete järgi.

Luuakse virtuaalseid kontrollgruppe, nii et on võimalik võrrelda sadu tuhandeid vaktsineeritud inimesi samasuguse profiiliga vaktsineerimata inimestega.

Kui näiteks on vaktsineeritud 56-aastane ultraortodoksne mees Tel Avivist, kellel on kaks kaasnevat haigust, võivad uurijad teda kõrvutada vaktsineerimata 56-aastase ultraortodoksse mehega Tel Avivist, kellel on samasugused haigused.

Iisraeli Claliti instituudi, Harvardi ülikooli ja Bostoni lastehaigla uurijad võrdlesid 1,2 miljonit kahte gruppi jagatud iisraellast. Nad leidsid, et kaks vaktsiinisüsti on 94% efektiivne sümptomaatilise haiguse ärahoidmisel, mis on potentsiaalselt pandeemia lõpetav tulemus, kui vaktsineeritud on piisavalt inimesi.

Tel Avivi Sheeba meditsiinikeskuse 9000 töötaja uurimine näitas, et Pfizeri vaktsiin vähendab sümptomaatilisi juhtumeid 85% pärast ainult üht doosi.

Üks järeldus Iisraelist on selge ja selle ütles Washington Postile välja Zoe McLaren USA Marylandi ülikoolist: „Pane vaktsineerimisprogrammi hullumeelsed summad raha, sest see lõpetab pandeemia.”

Iisraelis lõdvendavad ametnikud praegu kolmandat üleriiklikku lukustamisseisukorda ning on käivitanud „roheliste passide” süsteemi, mis annab vaktsineeritutele ligipääsu kontsertidele, spordisaalidele ja muule.

Lennujaamad, piirid ja mõned koolid jäävad suletuks. Et nüüd on õigus vaktsiini saada ka noortel, kõigil alates 16. eluaastast, on vaktsineerimistempo langenud. Epidemioloogid hoiatavad, et maskide ja liikumiskeeldudega ei pruugi veel sugugi lõpp olla.