Peaminister Sanna Marin palus pressikonverentsil kodanikel raskes olukorras vastu pidada. Marini sõnul varasemad tööriistad enam ei piisa olukorra kontrollimiseks. Suurbritanniast leviv viiruse mutatsioon on olukorda kiiresti halvendanud.

Marini sõnul algab Soomes 8. märtsil kolmenädalane sulgemisseisukord, mis lõpeb 28. märtsil. Maksimaalselt võib koguneda kuni kuus inimest.

Kõigis levimis- ja kiirenemisfaasi piirkondades on põhjust võtta kasutusele juba kasutusel olevatele lisaks distantsõpe teises kooliastmes ja algkooli vanemates klassides. Lisaks sellele peatatakse alates 12-aastaste grupiharrastustegevus. Meetmeid ei rakendata Marini sõnul algkooliealistele ja noorematele lastele.

Valitsus esitab Eduskuntale eelnõu restoranide sulgemiseks, aga nii, et meetmeid ei võetaks kasutusele madala nakatumisega piirkondades.

Marini sõnul on valitsus valmis koostöös presidendiga eriolukorra kehtestama. Marin rääkis sellest presidendiga eile.

Restoranide sulgemisest tekkivaid kulutusi hakatakse Marini sõnul ettevõtjatele kinni maksma.

Teadus- ja kultuuriminister Annika Saarikko rõhutas, et karmimad piirangud keskenduvad piirkondadele, kus olukord on kõige halvem ja halvenev. Ettevõtete majanduslikku toetamist keskendatakse Saarikko sõnul eriti koroonaviirusest kõige rohkem räsitud piirkondadele.

Siseminister Maria Ohisalo nimetas sulgemisseisukorda „kolmenädalaseks lõpuspurdiks”. Eesmärk on takistada haiguse levimist enne vaktsiinide saabumist.

Haridusminister Jussi Saramo ütles, et vanemates klassides minnakse distantsõppele kolmeks nädalaks alates 8. märtsist. Gümnaasiumi lõpueksamite korraldamine tagatakse, teatas Saramo.

Lasteaiad ja algkoolid jäävad avatuks.

Justiitsminister Anna-Maja Henriksson rõhutas, et kuigi valitsus kuulutab eriolukorra välja koos vabariigi presidendiga, ei võeta kasutusele valmisolekuseadust. Valitsus ei võta Henrikssoni sõnul kasutusele näiteks väljas liikumise keeldu.

Henriksson avaldas lootust, et täna teatavaks tehtavad otsused toovad raskes olukorras valguse tunneli lõppu.

Marinilt küsiti, miks peab valitsus karme reegleid vajalikuks, kuigi epideemioloogiline olukord on oluliselt parem kui mujal Euroopas. Marini sõnul on olukord siiski kiiresti halvenemas. Ta ütles, et Soome head olukorda seletab see, et meetmeid on suudetud tarvitusele võtta ennetavalt.

Marinilt küsiti ka eriolukorra väljakuulutamise põhjenduste kohta. Marini sõnul on eriolukorda vaja, sest valitsus võtab eriolukorra seadusandlust kasutusele põhiseaduse paragrahvi 23 järgi.

Osa õigusteadlastest on andnud hinnangu, mille järgi oleks võimalik kasutada põhiseaduse paragrahvi 23 ka ilma eriolukorda välja kuulutamata.

Marini sõnul on valitsuse justiitsministeeriumist saadud hinnang olnud siiski erinev.

Justiitsminister Henriksson ütles, et kevadel toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste olukorda arutatakse parteide peasekretäride vahel. Valimistega seotud otsused ei ole valituse asi, vaid need teeb parlament.

Marini sõnul esitab valitsus plaani ja hinnangu selle kohta, millises faasis saaks Soomes liikuda normaalsema elu suunas.

Saarikko rõhutas, et tegemist on lõpuspurdiga ja ta palus veel vastu pidada. Üritustega seoses on kultuuriminister Saarikko sõnul tehtud plaan, kuidas neid saab korraldama hakata, kui olukord paraneb.

Marin põhjendas veel eriolukorra volituste kasutuselevõttu. Marini sõnul ei saa ettevõtlustegevust tavaseadusandluse raames täiesti kinni panna. Restorane ei oleks saanud ilma eriolukorda välja kuulutamata sulgeda.

Kaasa müümine restoranidest on lubatud ka kolmenädalase sulgemisseisukorra ajal.