Trump on kohtu all süüdistatuna viie inimese elu nõudnud mässu õhutamises. Tema toetajad tungisid 6. jaanuaril Kongressi hoonesse, et takistada seadusandjaid kinnitamast tänase riigipea Joe Bideni valimisvõitu, vahendab Reuters.

Advokaadid väitsid, et Trumpi sõnavõtud, sh mässueelsel kihutuskoosolekul, kus toonane riigipea kutsus oma toetajaid üles valimistulemuste kinnitamise peatamise nimel "põrgulikult võitlema", on kooskõlas USA põhiseadusega, mis tagab õiguse sõnavabadusele.

"Tänane kohtuprotsess ei puuduta mitte ainult president Trumpi. See puudutab vaigistamist ja keelamist, millega enamus ei nõustu," ütles üks Trumpi advokaatidest Bruce Castor. "Kutsun teid üles tutvuma väljendus- ja sõnavabaduse põhimõtetega."

USA Esindajatekoja demokraatidest liikmed väitsid oma süüdistuses sel nädalal, et Trump pani vägivallale aluse, väites valelikult, et valimistulemusi võltsiti, ja ässitades oma toetajaid plahvatusliku retoorikaga.

Tõenäoliselt Trumpi süüdi ei mõisteta, sest selleks on vaja Senatis kahekolmandikulist enamust. Üksikud vabariiklasest senaatorid on siiski lubanud tagandamist toetada. Kohtuprotsess võib lõpu saada juba täna.

Trumpi advokaadid näitasid oma kaitsekõne ajal umbes kümneminutilist videot, kus silmapaistvad demokraadid, sh asepresident Kamala Harris, senaator Elizabeth Warren, endine välisminister Hillary Clinton jt kasutasid poliitilistes sõnavõttudes sõna "võitlus".

"Te ei teinud midagi valesti," ütles Trumpi advokaat David Schoen demokraatide poole pöördudes. "See on lihtsalt sõna, mida inimesed kasutavad. Ma palun, lõpetage silmakirjalikkus."

Trumpi kaitsjad kujutasid tagandamisprotsessi kui lihtsalt järjekordset poliitilist nõiajahti demokraatide poolt, kes on üritanud Trumpi vahele võtta juba neli aastat.

Demokraadist senaator Richard Blumenthal ütles kaitsekõne järel ajakirjanikele, et esinemine ei olnud sugugi veenev, olles adresseeritud ainult ühele inimesele - Donald Trumpile.

Trump tõmbas tikku

Demokraadid hoiatasid sel nädalal, et kui Trumpi süüdi ei mõisteta, võib ta seda uuesti teha. Süüdistajad kasutasid märatsejate endi sõnu Trumpi vägivallaga seostamiseks, aga ka politseinike, Kapitooliumi personali, luureametnike ja välismeedia ütlusi.

Kolmapäeval näidati kohtuprotsessil uut videot vägivallast, mille õhutamises Trumpi süüdistatakse ning püüti näidata detailselt, kuidas Trump rünnaku Kapitooliumile vallandas. Ühtlasi võeti samm-sammult läbi 6. jaanuari sündmused.

Esindajatekoja süüdistaja Joe Neguse ütles, et Trump ei olnud lihtsalt „mingi tüüp”, kes esines vastuolulise jutuga, vaid ta oli president, kes pöördus oma toetajate poole, kes olid vägivallaks valmis, ja Trump tõmbas tikku.

Demokraadid näitasid videoid märatsejatest endist, kes ütlesid, et olid tulnud Washingtoni, sest uskusid, et see oli see, mida Trump tahtis.

Teine esindajatekoja süüdistaja David Cicilline kasutas videot ja kohtu dokumente, et illustreerida kongressile ja demokraatlikule protsessile tehtud kahju.

Cicilline lisas, et mõned märatsejad tunnistasid, et kavandasid asepresident Mike Pence’i ja esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi mõrva, ning teised rääkisid kongressi liikmete keldrisse kinnipanemisest ja „gaasi lahti keeramisest”.

„Mitte keegi meist ei kujutanud ette, et võime olla silmitsi surmaohuga rahvajõugu poolt, kelle on üles ässitanud Ühendriikide president,” ütles Cicilline.