Süüdistajad kasutasid eile märatsejate endi sõnu Trumpi vägivallaga seostamiseks ning väitsid, et märul tekitas ka pikaajalist kahju, vahendab BBC News.

Demokraadid kasutasid ka politseinike, Kapitooliumi personali, luureametnike ja välismeedia ütlusi.

Trumpi kaitsjad hakkavad oma argumente esitama täna.

Kolmapäeval näidati kohtuprotsessil uut videot vägivallast, mille õhutamises Trumpi süüdistatakse ning püüti näidata detailselt, kuidas Trump rünnaku Kapitooliumile vallandas, ning võeti samm-sammult läbi 6. jaanuari sündmused.

Eile jõuti süüdistuse viimase punktini: kahjuni, mida Trump süüdistajate väitel tekitas varale, inimestele ja demokraatiale.

„Sest ametikuriteo süüdistuse esitamine, süüdimõistmine ja diskvalifitseerimine ei käi ainult mineviku kohta. See käib tuleviku kohta,” ütles kongresmen Ted Lieu pärast väitmist, et Trump ei ole üles näidanud ka mingit kahetsust oma tegude pärast. „See on kindlustamine, et ükski tulevane ametnik, ükski tulevane president ei teeks täpselt sama asja.”

Esindajatekoja süüdistaja Joe Neguse ütles, et Trump ei olnud lihtsalt „mingi tüüp”, kes esineb vastuolulise jutuga, vaid ta oli president, kes pöördus oma toetajate poole, kes olid vägivallaks valmis, ja Trump tõmbas tikku.

Demokraadid näitasid videoid märatsejatest endist, kes ütlesid, et olid tulnud Washingtoni, sest uskusid, et see oli see, mida Trump tahtis.

Teine esindajatekoja süüdistaja David Cicilline kasutas videot ja kohtu dokumente, et illustreerida kongressile ja demokraatlikule protsessile tehtud kahju.

Cicilline lisas, et mõned märatsejad tunnistasid, et kavandasid asepresident Mike Pence’i ja esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi mõrva, ning teised rääkisid kongressi liikmete keldrisse kinnipanemisest ja „gaasi lahti keeramisest”.

„Mitte keegi meist ei kujutanud ette, et võime olla silmitsi surmaohuga rahvajõugu poolt, kelle on üles ässitanud Ühendriikide president,” ütles Cicilline.

Cicilline jagas ka rünnaku ajal Kapitooliumil olnud personali ütlusi. Üks töötaja lahkus peale seda töölt. Teine, kolme lapse ema, ütles, et mäss purustas kogu tema turvatunde tööl.

Demokraatide süüdistuse järgi põhjustas Trumpi tegevus ka pikaajalist kahju sisejulgeolekule ja USA rahvusvahelisele positsioonile.

Süüdistaja Diana DeGette väitis, et riigisiseste äärmusorganisatsioonide ähvardusi muutis ja muudab hullemaks Trumpi keeldumine vastutuse võtmisest ja jõuliselt hukka mõistmast neid, keda tema oma Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on nimetanud riigi kõige ohtlikumate elementide hulka kuuluvaks.

Kongresmen Joaquin Castro ütles, et rahvusvahelisel tasemel olid Ameerika liitlased šokeeritud ja vastased irvitasid USA üle.

„Maailm vaatab ja mõtleb, kas me oleme need, kes me ütleme, et oleme,” märkis Castro.

Juhtiv süüdistaja Jamie Raskin esitas Trumpi kaitsemeeskonnale küsimused:

* Miks ei käskinud Trump oma toetajatel rünnakut lõpetada kohe, kui sellest teada sai?

* Miks ei teinud Trump midagi rünnaku peatamiseks vähemalt kaks tundi pärast rünnaku algust?

* Miks ei teinud Trump midagi abi saatmiseks suures arvulises vähemuses ja ümber piiratud olnud korrakaitsjatele vähemalt kaks tundi pärast rünnaku algust?

* Miks ei teinud Trump kogu 6. jaanuari päeva jooksul midagi vägivaldse mässu ja mässajate hukkamõistmiseks?

* Kui president õhutas vägivaldset mässu USA valitsuse vastu, kas see on ametikuritegu?

Järgmisena on Trumpi advokaatidel Bruce Castoril ja David Schoenil kahe päeva jooksul 16 tundi kaitseargumentide esitamiseks.

Eile süüdistas Schoen demokraate "filmide" tootmises ja kogu asja „meelelahutuspaketina” esitlemises, viidates video- ja helisalvestustele, mida senaatoritele näha ja kuuda pakuti.