Kohati emotsionaalseks muutunud süüdistajad ehk impeachment manager’id andsid metoodiliselt pildi kogu vägivallast. Seni avaldamata videomaterjalist on ka näha, kui lähedale jõudsid mässajad kongressi liikmetele, vahendab BBC News.

Tõendeid esitanud delegaat Stacey Plaskett väitis, et Trump õhutas tahtlikult vägivalda ja pani sellega kõrgetasemeliste tegelaste, sealhulgas asepresident Mike Pence’i seljale märklauad.

Kapitooliumi rünnati 6. jaanuaril pärast seda, kui tuhanded inimesed kogunesid toetama valeväiteid laialt levinud valimispettuste kohta Trumpi kaotatud presidendivalimistel. Suri viis inimest, sealhulgas Kapitooliumi politseinik.

Pärast teisipäevast hääletust kohtuprotsessi põhiseadusele vastavuse üle kuulasid senaatorid eile esimest päeva tõendeid. Mõlemal poolel on oma argumentide esitamiseks kokku 16 tundi.

Juhtiv süüdistaja Jamie Raskin väitis, et Trump ei olnud süütu kõrvalseisja, vaid kiitis, julgustas ja kultiveeris vägivalda juba kuid enne rünnakut.

Impeachment manager’id kasutasid Trumpi sotsiaalmeediapostitusi ja videoid, et illustreerida, kuidas ta rääkis nädalaid „Suurest Valest”, et valimisvõit oli temalt varastatud.

Detailselt lahati Trumpi 6. jaanuari kõnet, mida Trump kasutas oma toetajate „sütitamiseks” enne nende Kapitooliumile suunamist.

Näidati ekraanitõmmiseid Trumpi pooldajate veebilehtedelt tõenditena selle kohta, et äärmuslased Trumpi toetajate hulgas said tema retoorikast julgustust rünnaku ette kavandamiseks, ning rääkisid avatult oma ambitsioonidest kasutada kongressi liikmete vastu vägivalda.

Näidati ka varem avaldamata videot Kapitooliumi ründamisest.

Impeachment manager’id apelleerisid korduvalt vandekohtunikena tegutsevate senaatorite eneste emotsioonidele sellest päevast.

„Te olite vaid 58 sammu kaugusel kohast, kus rahvajõuk kogunes,” ütles kongresmen Eric Swalwell.

„Need ründajad seisid täpselt seal, kus teie olete... Nad rüvetasid seda kohta ja president istus sõna otseses mõttes vaimustatuna, tehes mitte midagi meie aitamiseks,” ütles esindajatekoja liige David Cicilline.

Pärast õhtusöögipausi keskendusid impeachment manager’id sellele, et Trump ei mõistnud oma toetajaid hukka ega kutsunud neid ära, kui toimus vägivald.

„President Trump jättis kõik selles Kapitooliumis surema,” ütles esindajatekoja liige Joaquin Castro.

Demokraadid jätkavad oma argumentide esitamist ka täna, enne kui üles astuvad Trumpi kaitsjad.