Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Stella Kyriakides ütles, et Euroopa Liit teeb mida iganes vaja oma kodanike kaitsmiseks, vahendab BBC News.

AstraZeneca teatas eelmisel nädalal Euroopa Liidule, et jääb tootmisprobleemide tõttu oma tarne-eesmärkidest maha.

Kyriakides teatas eile õhtul Twitteris, et eilsed läbirääkimised AstraZenecaga lõppesid pettumuse, selguse puudumise ja ebapiisavate selgitustega. „EL-i liikmesriigid on ühtsed: vaktsiinide arendajatel on ühiskondlikud ja lepingulised kohustused, millest nad peavad kinni pidama,” kirjutas Kyriakides.

Kyriakidese sõnul nõudis Euroopa Liit detailset plaani vaktsiinitarnete kohta ja järgmine kohtumine AstraZeneca esindajatega võib toimuda homme.

Kyriakides hoiatas, et tulevikus peavad kõik Euroopa Liidus Covid-19-vastaseid vaktsiine tootvad ettevõtted varakult teatama, kui tahavad eksportida vaktsiine kolmandatesse riikidesse.

AstraZeneca ei ole seni viimaseid arenguid avalikult kommenteerinud.

AstraZeneca teatas eelmisel nädalal, et tootmisprobleemi tõttu on Euroopa Liidu liikmesriikidele esialgselt saadaval olevate dooside arv väiksem kui oodati.

AstraZeneca pidi märtsiks 27 riigile tarnima 80 miljonit doosi, teatas anonüümseks jäänud ametnik Reutersile.

Ametnikud ei ole avalikult kommenteerinud, kui suur puudujääk olema saab, aga Reutersi allika sõnul saadakse esimeses kvartalis vaid 31 miljonit doosi ehk 60% vähem.

Euroopa Ravimiamet (EMA) ei ole AstraZeneca vaktsiini veel heaks kiitnud, aga oodatakse, et see vaktsiin saab rohelise tule veel enne selle kuu lõppu.