Imperial College Londoni professor Neil Ferguson ütles, et uuel tüvil võib olla potentsiaalne mõju nii vaktsiinide efektiivsusele kui ka koroonaviiruse läbipõdenud inimestel tekkinud immuunsusele, vahendab Metro.

Ta märkis usutluses LBC-le, et valitsuse otsus keelata lennud Lõuna-Ameerika riikidest annab tõenäoliselt suurema lootuse variandi Ühendkuningriigist eemale hoidmiseks, aga hoiatas, et see „ei saa olema lollikindel lahendus”.

„Ühe Brasiilia variandi pärast on reaalselt põhjust muretseda,” hoiatas Ferguson. „Oleme selle viimastel kuudel näinud, et nii Briti, Lõuna-Aafrika kui ka Brasiilia variant on küll üksteisest täiesti sõltumatud tüved, kuid need on muutunud sarnasel moel ja muteerunud samamoodi.”

Tunnustatud epidemioloogi sõnul osutab see, et „viirus kohaneb, läbi juhuse, kuid järgib samasuguseid muteerumise teid, sest need annavad sellele eelise”.

Neil Ferguson

Ta tõstis esile erilisi muutusi Brasiilia tüves, osutades ühele, mis paneb „tundma hirmu, et see võib oluliselt mõjutada varem nakatunud inimeste immuunsuse võimet - uue tüve vastu võidelda - ning ka vaktsiinide tõhusust”.

„Nii et see on tõesti oht,” ütles Ferguson. „Me ei tea veel üksikasju ja uuringuid viiakse endiselt läbi.”

Ta lisas, et „ oht on tõeline ja juba käes, nõudes reageerimist”. „Oleme aru saanud, et sedalaadi piirangud toimivad vaid siis, kui need on piisavalt ranged. Ma arvan, et sellega, mida valitsus on teinud, on suur võimalus edu saavutada. Aga see ei saa olema lollikindel lahendus ja tüvi võib sellegipoolest riiki jõuda,” tõdes Ferguson.

„Taolised mutatsioonid võivad tekkida ka viiruses, mida näeme Ühendkuningriigis -, ent [need piirangud] lükkavad asju edasi ja praegu on asjade edasilükkamine kriitiline, et saaksime vaktsineerida võimalikult palju inimesi,” leidis ta.

John Edmunds

Teine Briti juhtiv epidemioloog ja valitsuse teadusnõukogu (SAGE) liige hoiatas täna, et uus Brasiilia tüvi on tõenäoliselt juba reisikeelust hoolimata Ühendkuningriiki jõudnud.

Hügieeni- ja troopilise meditsiini kõrgkooli professor John Edmunds ütles, et tema arvates oleks see „ebatavaline”, kui Brasiilia varianti juba riigis ei oleks, hoolimata sellest, et seda ei ole seal veel avastatud.

Valitsus keelas neljapäeval lennud Lõuna-Ameerikast, Portugalist ja Cabo Verdest vastuseks uue variandi avastamisele, olles varem keelanud uue tüve tõttu sisenemise Lõuna Aafrika Vabariigist.

Alates esmaspäeva hommikust sulgeb riik ka kõik reisikoridorid, mis seni tegid osadest riikidest saabujatele eneseisolatsiooni osas erandi.