Kuigi Biden ütles oma avalduses, et esindajatekoja hääletus Trumpile ametikuriteo süüdistuse esitamise ja tema vastutusele võtmise üle oli parteideülene häälte andmine liikmete poolt, kes järgisid põhiseadust ja oma südametunnistust, tahab ta, et senat tegeleks ka terve rea majandus- ja tervishoiualaste algatustega, mis ta pärast järgmisel nädalal ametisse astumist teeb, vahendab CNN.

„See riik on endiselt ka surmava viiruse ja kõikuva majanduse haardes,” ütles Biden. „Ma loodan, et senati juhtkond leiab viisi tegelda oma põhiseaduslike kohustustega ametikuriteo süüdistuse asjus, töötades samas ka selle riigi muude pakiliste asjade kallal.”

USA kongressi esindajatekoda oli eile häältega 232-197 Trumpile ametikuriteo süüdistuse esitamise poolt. Trumpile ülestõusu õhutamise süüdistuse esitamise poolt olid kõik demokraadid ja kümme vabariiklast. Tegemist on esimese korraga USA ajaloos, kui ühele presidendile on ametiaja jooksul esitatud kaks ametikuriteo süüdistust. Protsess liigub nüüd edasi senatisse, kus Trumpi üle selle süüdistuse alusel kohut mõistetakse.

Biden on teinud selgeks, et ta ei ole Trumpi ametikuriteo süüdistuse eriti entusiastlik toetaja.

Abide sõnul teevad Biden ja tema meeskond kaadri taga tööd, et ametikuriteo protsess oleks nii kiire kui võimalik, kuigi on endiselt küsitav, kui edukas selline protsess saab olema.

Järgmisel nädalal on senatis juba plaanis vähemalt neli Bideni kabineti liikmete ametisse kinnitamise kuulamist. Kinnitada loodetakse välisminister Antony Blinken, kaitseminister Lloyd Austin, rahandusminister Janet Yellen ja sisejulgeolekuminister Alejandro Mayorkas. Samuti tahab Biden suurendada ameeriklastele pandeemia tõttu välja makstava summa 2000 dollarile inimese kohta.