„Me olime tunnistajaks tegudele Kapitooliumi hoone sees, mis ei sobi kokku õigusriigiga. Õigused sõnavabadusele ja kogunemisele ei anna kellelegi õigust kasutada vägivalda, mässule õhutamist ja ülestõusu,” öeldakse eile tehtud avalduses, mille on allkirjastanud USA staabiülemate ühendkomitee esimees, kindral Mark Milley ja kogu ühendkomitee, mis koosneb kõigi väeliikide ülematest, vahendab CNN.

See erakordne avaldus rõhutab väljakutsete ulatust ning ebakindluse ja mure sügavust Washingtonis, kus kõigi julgeolekuasutuste ametnikud tegelevad praegu Kapitooliumi kaose tagajärgedega.

Samal ajal koostavad föderaalametnikud plaane, kuidas kaitsta kõige paremini USA kongressi liikmeid, sest ilmneb üha rohkem informatsiooni president Donald Trumpi toetajate plaanide kohta korraldada uus rünnak ja nurjata Joe Bideni inauguratsioon.

Trump kinnitas eile, et tema arvates ei kanna ta mingit vastutust oma toetajate märatsemise eest. Trump ei ole ka otseselt kutsunud neid uuest rünnakust hoiduma.

Kindralid ja admiralid tegid avalduse ajal, kui USA sõjavägi on hakanud uurima, kas ka nende endi hulgas on neid, kes tunnevad kaasa mõnede Trumpi toetajate eesmärkidele ja äärmuslikele vaadetele.

CNN-i andmetel teeb USA armee koostööd Salateenistusega, et teha kindlaks, kas on sõdureid, kes kuuluvad Bideni inauguratsiooni turvavate rahvuskaartlaste hulka ja kelle taust vajab täiendavat uurimist.

Columbia ringkonna rahvuskaart annab sõjaväelastele lisaväljaõpet, kui nad Washingtoni saabuvad. Rõhutatakse, et kui nad näevad või kuulevad midagi sobimatut, peavad nad kohe käsuliini mööda ette kandma, teatas armee pressiesindaja.