Viimase kuu jooksul on Norras koroonajuhtumite arv kasvanud ja praeguse seisuga nakatab üks viiruskandja keskmiselt 1,3 inimest.

"Näeme rohkem nakkuse uue laine märke," ütles peaminister Erna Solberg pühapäeval pressikonverentsil. Ta tõi selle põhjusteks jõulude ja aastavahetuse tähistamise ning Suurbritannias esimest korda tuvastatud nakkavama viirustüve esilekerkimise.

Valitsuse otsusel peavad norralased viiruse leviku kontrolli all hoidmiseks järgmise kahe nädala jooksul oma sotsiaalse elu ootele panema.

"Ma palun, ärge võtke kodus vastu ühtegi külalist. Oodake kaks nädalat, enne kui kedagi koju kutsute või teisi külastate," ütles peaminister.

Päev varem teatas valitsus, et ülikoolides on loengud peatatud, üliõpilastel kästi koju jääda.

Samal ajal jäävad poed, lasteaiad ja algkoolid avatuks. Keskkoolides ja gümnaasiumides jätkatakse kaugõppel.

Eraviisilisi reise, olgu siis välis- või kodumaal, praegu ei soovitata. Norras olid juba niigi Euroopa ühed karmimad reisipiirangud, näiteks nõuti mitteresidentidelt enne riiki sisenemist tõendeid, et nad on COVID-19 suhtes negatiivsed.

Neljapäeval kehtestas Norra kõigile välismaalt saabujatele kohustuse anda COVID-19 proov kas kohe pärast piiriületust või 24 tunni jooksul, et peatada Suurbritannias avastatud nakkavama koroonaviirustüve levik.

Väikesed piiriületuspunktid on nüüdsest suletud, sest seal pole võimalusi COVID-19 proovide võtmiseks. Põhja-Norra ja Soome vahelistesse piiripunktidesse suunati aga rohkem sõjaväelasi.

Norra 14 päeva kumulatiivne COVID-19 juhtude arv 100 000 elaniku kohta oli jõulunädalal 113, mis on Islandi, Kreeka ja Soome järel Euroopas tagantpoolt neljas, teatas Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskus. Eestis on see praegu 551.