Venemaa president Vladimir Putin näeb Arktikat kui Venemaa huvide jaoks elutähtsat piirkonda, mille kliimamuutused muudavad järgnevatel kümnenditel varasemast ligipääsetavamaks. Tema valitsus on asunud sinna rajama sõjalist infrastruktuuri ja ühtlasi suurendama Põhja meretee kaudu veetavate kaupade mahtu, vahendab Reuters.

Venemaa täppismasinaehituse teadus- ja uurimisinstituut, mis valmistab sõjaväele relvi, teatas neljapäeval, et on ekstreemsete olude simuleerimiseks taastanud katsekambrid piirkonnas. Rajatised suleti pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal ja olid renoveerimist vajavas seisundis.

Instituudi teatel kuuluvad simuleeritud tingimuste hulka nii äärmuslikult kuum, külm kui ka märg ilm.

"Vajalik sertifitseerimine oli viimane tehniline etapp pärast Nõukogude Liidu lagunemist kaotatud ainulaadse testimistehnoloogia taastamisel, mis kuulus ainult meie instituudile," ütles selle vanemametnik Sergei Karasev.

Rajatistes saab nüüd katsetada nii väikerelvi kui ka spetsiaalseid granaadiheitjaid ja väikekahurite relvastust temperatuuril vahemikus miinus 60 kuni pluss 60 kraadi, teatas relvade valmistaja TsNIITochMash.