Briti valitsuse teaduslikud nõuandjad hoiatasid, et tegevusetus võib nõuda kümneid tuhandeid inimelusid ning tuua kaasa majandusliku, inimliku ja ühiskondliku katastroofi, vahendab Guardian.

Ministrid on kutsunud rahvast vältima ostupaanikat. Prantsusmaa ei tühistanud eile oma sisenemiskeeldu Briti kaupadele ja reisijatele vaatamata Johnsoni isiklikule pöördumisele president Emmanuel Macroni poole.

Pressikonverentsil püüdis Johnson kinnitada teistele riigijuhtidele, et Suurbritannia on kiiresti reageerinud. „Ma loodan, et kõik näevad, et niipea, kui meid valitsusena selle uue tüve kiirest ülekandumisest teavitati ... andsime me kogu vajaliku informatsiooni Maailma Terviseorganisatsioonile. Ja me asusime kohe ja otsustavalt tegutsema järgmisel päeval, et ohjeldada selle variandi levikut Ühendkuningriigi sees,” ütles Johnson.

Johnsoni sõnul puudutavad viivitused La Manche’i väina ületavas kaubaliikluses väikest osa Suurbritanniasse sisenevast toidust. „Nagu Briti supermarketid on öelnud, on nende tarneahelad tugevad ja kindlad, nii et kõik saavad normaalset poes käimist jätkata,” ütles Johnson. Sellest hoolimata teatati mõnel pool poodides järjekordadest ja tühjadest riiulitest.

Downing Street kinnitas, et nädalavahetusel tarvitusele võetud meetmed, millega pandi London ning mõned Lõuna- ja Ida-Inglismaa piirkonnad lukku ehk kehtestati niinimetatud neljanda taseme reeglid, suudavad viiruse uue variandi levikut kontrolli all hoida.

Briti tervishoiuametnike ja teadlaste sõnum oli aga sellest erinev. Näiteks Suur-Manchesteri tervishoiujuhtide ühisavalduses öeldi, et kõik, kes saabuvad piirkonda neljanda taseme piirkonnast või Walesist, mis on samuti sisuliselt lukus, peaksid vähemalt kümneks päevaks eneseisolatsiooni jääma.

Muteerunud viirust on leitud kogu Suurbritannias ja Johnsoni peamine teadusalane nõuandja Sir Patrick Vallance ütles, et tugevamad piirangud on tõenäolised.

Pressikonverentsil Johnsoni kõrval esinenud Vallance ütles, et uus tüvi on „igal pool” ja juhtumite arv kasvab jõuluaegse inimeste „vältimatu segunemisega”.

„Õppetund, mis minu arvates tuleks selle viiruse kohta võtta ... on see, et on tähtis tegudega edasi minna,” ütles Vallance. „Ma arvan, et on tõenäoline, et selle variandi arvud kasvavad kogu riigis, ja ma arvan, et seetõttu on tõenäoline, et meetmeid tuleb mõnedes kohtades asjakohaselt lisada, mitte vähendada.”

Eileõhtuse seisuga olid viiruse uue variandi kiire levimise tõttu kõik lennud Suurbritanniast keelanud 42 riiki.

Teadlased ütlesid eile, et on uurinud täiendavaid andmeid ja on nüüd üsna kindlad, et uuel tüvel on nakatumiseelis võrreldes teiste Suurbritannias ringlevate tüvedega.

„Me ei mõista endiselt täpseid bioloogilisi mehhanisme,” ütles Oxfordi ülikooli nakkushaiguste professor Peter Horby, kes kuulub valitsust nõustavasse gruppi. „Seega on veel palju ebakindlust selle kohta, kuidas see toimub, ja täiendava nakkavuse ulatuse kohta.”

Teadlaste sõnul oleks vaja karmimaid meetmeid vaktsineerimist ootavate inimeste elude päästmiseks.

Samuti valitsust nõustav University College Londoni nakkushaiguste epidemioloogia professor Andrew Hayward ütles, et uuel variandil on potentsiaal levida üle kogu Suurbritannia ja ka välismaale.

„Ma tunnustan, et me oleme piiranud reisimist neljanda taseme piirkondadest ... aga seda nakatumist ei ole ainult nendes neljanda taseme piirkondades, see on mingil tasemel kogu riigis,” ütles Hayward. „Me siseneme just selle pandeemia tõeliselt kriitilisse faasi ja on absoluutselt mõttekas ... tegutseda otsustavalt, ma ütleksin, üle riigi, nagu paljud teised riigid on teinud, vaatamata sellele, et, nii palju, kui me teame, ei ole see tüvi neid puudutanud.”

Küsimusele, kas üleriiklik lukkupanemine oleks soovitatav, vastas Hayward: „Isiklikult arvan ma, et on selgem anda terviklik üleriigiline sõnum, sest kuigi riskitasemed on riigi erinevates osades erinevad, on need siiski olemas ja need on ikkagi märkimisväärsed. See, mida me tegelikult teeme, on sisuliselt suuresti püüe nakatumist vähendada, kuni saame kaitsta nii paljusid ohus olevaid inimesi kui võimalik, ja see annab meile palju rohkem nädalaid, mille jooksul me saame inimesi vaktsineerida. Ma ei saa anda teile täpset hinnangut ... aga minu arvamus on, et see on suurusjärgus kümneid tuhandeid elusid. Nakkuvuse suurenemine isegi sama suremuse juures inimese kohta, viib paljude, paljude rohkemate surmadeni, kui meie kontrollimeetmete efektiivsust ei suurendata.”

Veel üks valitsuse nõuandja, University College Londoni tervishoiupsühholoogia professor Robert West ütles, et tema arvates ei suuda praegune süsteem tõenäoliselt viiruse levikut piirata.

„Meil on vaja oma strateegiat muuta ja minna kiiresti üle null-Covidi strateegiale, missugust paljud on pakkunud. See hõlmaks karmimaid, aga mõistlikumaid sotsiaalse distantsi hoidmise reegleid üle riigi ja lõpuks selle tegemist, mida oleksime pidanud tegema algusest peale: rajama sellised testimise, reisimise, isoleerimise ja toetamise programmid, nagu on Kaug-Ida riikides. See kõlab kallina, aga alternatiiv võib vabalt olla usalduse katastroofiline kadumine riigi võime vastu viirust ning järgnevat majanduslikku, inimlikku ja ühiskondlikku katastroofi kontrollida.”