AztraZeneca teatas laupäeval, et nende personali poole pöörduti elektronkirjas võltstööpakkumisega, mis oli „täis pahatahtlikku koodi (pahavara), mille eesmärk oli saada ligipääs ohvri arvutile”.

Olukorda salatsevas Põhja-Koreas on keeruline hinnata, ent viimaste teadete kohaselt paneb riik koroonaviiruse leviku pidurdamiseks lukku oma pealinna Pyongyangi ja keelab kalastustegevuse. Ametlikult ei ole paariariik teatanud aga ühestki koroonaviirusega nakatumisest.

Teade häkkimiskatset AztraZenecale, mis töötab koroonavaktsiini välja koostöös Oxfordi ülikooliga, tuli vahetult pärast seda, kui Lõuna-Korea nurjas mitu samasugust rünnakut oma vaktsiinitööstuse vastu.

Varastatud teavet saab kasumi eest müüa või anda välisriikidele eelise saamiseks.

Varem sel kuul väljastas ka Microsoft hoiatuse, teatades „riiklike toimijate küberrünnakutest, mis on suunatud [ettevõtete vastu], kes uurivad COVID-19 vaktsiine ja raviviise”. Microsoft tuvastas kolm silmapaistvat riigi toetatud osalejat, ühe Venemaalt ja kaks Põhja-Koreast.

Häkkimine näib sarnanevat 2017. aasta WannaCry lunavara rünnakule, millega nakatati ettevõtteid kogu maailmas. Tuhandete sihtmärkide seas õnnestus häkkeritel toona pahavaraga ligi pääseda brittide riikliku tervishoiuteenistuse (NHS) patsientide konfidentsiaalsetele andmetele. Toonane rünnak tabas eriti rängalt NHS-i Inglismaa haiglaid, kus jäi ära 19 500 vastuvõttu.

USA süüdistas küberrünnakus Põhja-Korea häkkereid, ent Pyongyang eitas seda.