Iraani kõrgeim autoriteet ajatolla Ali Khamenei, kelle sõnul Teheran tuumarelvadest ei huvitu, lubas oma avalduses jätkata Mohsen Fakhrizadehi tööd pärast seda, kui ta reedel Teherani lähedal tapeti, vahendab Reuters.

Tapmine, milles Iraani president süüdistas kibekiirelt Iisraeli, ähvardab USA president Donald Trumpi ametiaja viimastel nädalatel vallandada uue vastasseisu Lähis-Idas.

Tõenäoliselt raskendab see ka tulevaseks presidendiks valitud Joe Bideni jõupingutusi elustada Iraani tuumalepe, mis saavutati 2015. aastal president Barack Obama administratsiooni ajal. Trump tõmbas Washingtoni rahvusvahelisest kokkuleppest välja oma ametiaja algul.

81-aastane Khamenei ütles oma avalduses, et ametnikud peavad seadma „selle kuriteo lahendamise ning toimepanijate ja tellijate karistamise” enesele eesmärgiks.

Iisraeli saatkonnad üle maailma on kõrgendatud valve all seoses iraanlaste ähvardusega juutidele kätte maksta. Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja keeldus reedel ohuhinnangut täpsustamast.

Iraani president Hassan Rouhani ütles valitsuse istungil, et Iraan annab vastuse "sobival ajal".

"Taaskord määrdusid ülemaailmse arrogantsuse ja sionistlike palgasõdurite kurjad käed Iraani poegade verega," sõnas Rouhani, kasutades termineid, millega sealsed ametnikud viitavad Iisraelile.

Iisrael keeldus Fakhrizadehi tapmist reedel kommenteerimast. Ka Valge Maja, Pentagon, USA välisministeerium ja CIA keeldusid kommentaaridest.