Otsus tähendab, et 78-aastane demokraat saab koos oma ülevõtmismeeskonnaga ligipääsu julgeolekualasele teabele, igapäevasele riigipea luurebriifingule ning riiklikele fondidele võimu ülevõtmiseks vajalike tegevuste finantseerimiseks, vahendab Reuters.

USA föderaalameti General Services Administration (GSA) juht Emily Murphy hoidus hoolimata avalikkuse survest seni astumast seadusega ette nähtud sammu ja kuulutamast Joe Bidenit valitud presidendiks (inglise keeles president-elect).

Murphy, kes nimetati ametisse Trumpi poolt, eitas täna hommikul, et president tema otsust üleminekuprotsessi alustamisega venitada mingil moel mõjutas. "Vastupidiselt meedias ilmunud teadetele ja vihjamistele ei teinud ma oma otsust hirmust ega poolehoiust," väitis Murphy.

Ta selgitas, et ootas selgust terve rea kohtuhagide osas, millega Trump lootis valimistulemust enda kasuks pöörata - tänaseks on selge, et edutult. Varasemalt on föderaalamet teatanud võimu ülevõtmisprotsessi alustamisest samaaegselt eeldatava võitja väljakuulutamisega kohaliku meedia poolt (tänavu 7. novembril).

Trump ise säutsus teisipäeval oma Twitteri kontol, et just tema soovitas Murphyl ja viimase meeskonnal "teha seda, mida tuleb teha esialgsete protokollide kohaselt". Ühtlasi tänas ta Murpyht "vankumatu pühendumuse ja lojaalsuse eest meie riigile".

Kuigi Trump kinnitas, et on valmis üleminekuprotsessi alustama, on ta endiselt veendumusel, et tema meeskonnal õnnestub Bideni võit veel tagasi lükata. "Meie kaasus on jätkuvalt TUGEV, jätkame head võitlust ja usun, et võidame!" lisas Trump.