Läti tervishoiuministeeriumi teatel on endiselt palju inimesi, kes ei kanna näomaski näiteks kaubanduskeskustes, pannes end ja teisi inimesi nakkusohtu. Ka kannab osa inimesi maske valesti, nii et need ei paku kaitset.

"Osa ärisektorite keelustamise või ülemääraste piirangute vältimiseks on vaja tagada, et ürituste korraldajail ja äriteenuste pakkujail ei oleks lubatud osutada teenuseid isikule, kes ei järgi epidemioloogilisi ohutusnõudeid," teatas ministeerium.

Samal ajal tuleb ürituste korraldajail, äriteenuste pakkujail või hoone omanikel tagada, et näomaskideta inimesi hoonesse ei lubataks. Vastasel juhul võetakse nad haldusvastutusele.

Peale selle otsustas valitsus, et kui koroonaviirusega nakatunud inimene on käinud näiteks töökohas või õppeasutuses, peab juhtkond tuvastama inimesed, kes on temaga tihedalt suhelnud. Kuna koroonapatsiente lisandub Lätis mitusada inimest päevas, ei suuda sealne terviseamet kiiresti tuvastada kõiki kontaktisikuid.

Isikut peetakse kontaktisikuks, kui ta on olnud viimasel kahel päeval isiklikus kontaktis (alla kahe meetri kaugusel ja üle 15 minuti) inimesega, kes oli teadvalt koroonahaige või kel olid haiguse sümptomid.

Samuti laiendatakse kontaktisikustaatust neile, kellel oli füüsiline kontakt haigega (kätlemine või kallistamine), kaitsmata otsene kokkupuude patsiendi sekreetidega (aevastuse või köhatuse korral).

Läti terviseametile peab asutuse juhtkond saatma kontaktisikute nimekirja, samuti teavitama kõiki selles nimekirjas olevaid isikuid. Kontaktisikutel kästakse jääda isolatsiooni ja pöörduda oma perearsti poole.

Läti valitsuse eile heaks kiidetud koroonareeglite muudatused jõustuvad 19. novembril.