Terve päeva jooksul toimusid pealinnas erinevad miitingud, sealhulgas Miljoni MAGA (Make America Great Again ehk Muutkem Ameerika taas võimsaks) marss, üritus Naised Trumpi eest ja meeleavaldus Peatage Vargus, kus kuulutati tõestamata süüdistusi ulatuslikust pettusest tänavustel presidendivalimistel, vahendab VOA.

Trump on keeldunud tunnistamast kaotust valimiste võitjaks kuulutatud Joe Bidenile, viidates eeskirjade eiramisele mitmetes kaalukeeleosariikides. Valimisametnikud neis paikades ei ole siiski tänaseni teatanud ühestki tõsisest rikkumisest, mis võiks mõjutada valimiste tulemusi.

Vahetult enne Trumpi-meelsete meeleavalduste algust sõitis president autokolonniga läbi Washingtoni, naeratades ja lehvitades demonstrantidele, kes olid tulnud talle toetust avaldama.

Trump sõitis seejärel Põhja-Virginiasse mõneks tunniks golfi mängima. Hiljem Valgesse Majja naastes sõitis president taas toetajate rõõmuhõisete saatel neist mööda, kirjeldab Fox News.

On ebaselge, kui palju inimesi pealinna Trumpi toetama tuli, ent vaatlejate hinnangul jääb see arv alla sadadele tuhandetele, millest rääkis president, ja ühele miljonile, millest kõneles tema pressiesindaja.

USA meedia teatel osalesid Trumpi toetavatel meelevaldustel ka paremäärmusliku ühenduse Uhked Poisid aktivistid ja vandenõuteooriate võrgustiku Infowars juht Alex Jones, kes saabus pealinna Peatage Vargus nimelise karavaniga Texasest. Trumpi-vastaste meeleavaldajate seas võis aga kohata Antifa-nimelise vasakäärmusliku protestiliikumise aktiviste, märgib Reuters.

Trump ise säutsus õhtupoolikul oma Twitteri kontol, et "sajad tuhanded inimesed tulid Washingtoni, demonstreerimaks oma toetust". "Nad ei kavatse leppida võltsitud ja korrumpeerunud valimistega," lausus president.

Miljoni MAGA marss kulges suures osas rahumeelselt, ehkki Trumpi pooldajate ja vastumeeleavaldajate vahel puhkes arvukalt kähmlusi, mis jätkusid ka ööpimeduse saabudes. Üht inimest pussitati ning viga sai ka kaks politseinikku, teatas linna tuletõrje- ja kiirabiteenistus.

Võimud pidasid seoses vägivallatsemisega kinni 20 inimest.