IAEA andmetel on Iraanil 2442,9 kilogrammi rikastatud uraani, vahendab BBC News.

Iraan kinnitab, et tema tuumaprogramm on täielikult rahumeelne.

IAEA teatas ka, et Iraani seletus tuumamaterjali olemasolu kohta deklareerimata asukohas ei olnud usutav.

IAEA ei nimetanud oma värskes raportis liikmesriikidele kohta, kust tuumamaterjali leiti. Anonüümne allikas ütles AFP-le, et ei ole viiteid sellele, et seda oleks kasutatud uraani töötlemiseks, aga seda võidi kasutada materjali ladustamiseks.

IAEA lisas, et Iraan jätkab uraani rikastamist kuni 4,5 protsendini, mis rikub 2015. aasta kokkuleppes kindlaks määratud 3,67 protsendi piiri.

Järelevalveorganisatsioon analüüsib endiselt septembris kahelt sel aastal inspektoritele avatud arvatavalt endiselt tuumaobjektilt võetud proove.

Iraan hakkas eelmisel aastal avalikult Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa, Suurbritannia ja USA-ga sõlmitud tuumakokkuleppega võetud kohustustest taganema vastuseks USA presidendi Donald Trumpi tuumaleppest täielikule taganemisele ja majandussanktsioonide Iraanile taastamisele.

Kokkuleppe järgi on Iraanil lubatud toota kuni 300 kilogrammi rikastatud uraani teatud ühendi vormis (UF6), mis vastab 202,8 kilogrammile uraanile.

Väherikastatud uraani, mille kontsentratsioon on 3-5% U-235-t, saab kasutada tuumaelektrijaamadele kütuse tootmiseks. Tuumarelvades kasutatav uraan on rikastatud 90 või enama protsendini.

USA presidendiks valitud Joe Biden on andnud märku oma valmisolekust Iraani tuumakokkuleppega taasühineda ja pakkunud Iraanile „teed tagasi diplomaatia juurde”.

Eile ütles Iraani president Hassan Rouhani, et tema riik võtab vastu iga võimaluse sanktsioonikoorma võtmiseks rahva õlgadelt.