24 tundi pärast kaitseminister Mark Esperi vallandamist Trumpi poolt kaitseministeeriumi avalduses teatavaks tehtud muudatused on teinud Pentagoni ametnikud ärevaks, vahendab CNN.

Alates esmaspäevast on vallandatud või ise ametist lahkunud neli kõrget tsiviilametnikku, sealhulgas Esper, tema personaliülem ning poliitikat ja luuret juhtinud ametnikud. Nad on asendatud Trumpile lojaalseks peetavate isikutega, sealhulgas vastuolulise tegelasega, kes on levitanud mitmeid vandenõuteooriaid ja nimetanud endist presidenti Barack Obamat terroristiks.

CNN-i teatel kasvab mure, et kaootiline üleminekuperiood võib õõnestada USA riiklikku julgeolekut.

Informeeritud allikad ütlesid eile CNN-ile, et Valge Maja näib nüüd olevat keskendunud Esperi asetäitjate kallale minemisele.

Allikate sõnul võib selle põhjus olla see, et Esper ja tema meeskond olid vastu USA vägede enneaegsele väljatõmbamisele Afganistanist, mida oli kavas teha enne, kui vajalikud tingimused oleksid kohapeal täidetud, ning ka muud julgeolekuküsimused.

„See on hirmutav, see on väga rahutuks tegev,” ütles üks kaitseministeeriumi ametnik CNN-ile. „Need on diktaatori sammud.”

Kaitseministeeriumi ametikohtadele määratute hulgas on vastuoluline erubrigaadikindral Anthony Tata, kes võttis eile tagasi astunud James Andersonilt üle Pentagoni poliitikajuhi rolli.

Tata esitati juba suvel kaitseministri asetäitjaks poliitika alal, aga tema nimetamine võeti tagasi mõlema partei vastuseisu tõttu.

Tata on teinud mitmeid islamofoobseid ja solvavaid avaldusi ning levitanud erinevaid vandenõuteooriaid. 2018. aastal väitis ta mitmes säutsus, et Obama oli „terroristide juht”, kes tegi USA kahjustamiseks ja islamiriikide aitamiseks rohkem kui ükski teine president ajaloos.

Pärast Tata ametisse nimetamise tagasivõtmist määrati ta „ametnikuks, kes täidab kaitseministri asetäitja poliitika alal abi ülesandeid” Andersoni alluvuses.

Oma lahkumiskirjas personalile ütles Anderson: „Ma lahkun teades, et meeskond jääb kindlalt püsima, vaatamata sellele mis ees seisab. Ma julgustan kõiki jääma keskendunuks missioonile, apoliitiliseks ja mitte unustama kunagi oma ametivannet.”

Demokraadid sattusid nendest arengutest ärevusse.

„On raske üle hinnata, kui ohtlik kõrgetasemeline personali vahetamine kaitseministeeriumis presidendiameti ülemineku ajal on. Ministeeriumi juhtiva poliitikaprofessionaali tagasiastumine päev pärast seda, kui kaitseminister vallandati, võib märkida puhtaks rookimise protsessi algust kaitseministeeriumis, mis peaks kõik ameeriklased ärevaks tegema,” ütles esindajatekoja relvateenistuste komitee demokraadist esimees Adam Smith.

Oma ametikohalt lahkus ka kaitseministri asetäitja luure alal, eruviitseadmiral Joseph Kernan.

Kaitseministri kohusetäitjaks määratud Christopher Milleri personaliülemaks saab Kash Patel, teatasid administratsiooni ja kaitsministeeriumi allikad. Pateli viimane amet oli Riikliku Julgeoleku Nõukogu terrorismivastase võitluse vanemdirektor. Ta on vastuoluline isik, kes on varem töötanud esindajatekoja luurekomitees vabariiklase Devin Nunese alluvuses.

Patel oli üks nimesid, mida mainiti esindajatekoja Trumpi ametikuritegude juurdluse käigus, kui uuriti administratsiooni otsust venitada Ukrainale sõjalise abi andmisega eelmisel aastal.

Kaitseministri asetäitjaks luure ja julgeoleku alal nimetati Pentagoni teatel Kernani asemel Ezra Cohen-Watnick, kes saavutas kurikuulsuse 2017. aasta märtsis väidetava osalemise eest tollase esindajatekoja luurekomitee esimehe Nunese luurematerjalidega varustamisel. Nunes väitis seejärel, et luureametnikud jälgisid sobimatult Trumpi kaastöötajaid.

Mitmed tsiviil- ja sõjalised ametnikud Pentagonis tõstatavad nüüd küsimuse, kas Esperi ja teiste ametnike lahkumine avab Trumpi jaoks viimastel nädalatel ametis tee oma algatuste läbisurumiseks, millele Pentagon on vastu olnud.

Üks nendest oleks tegevteenistuses sõjaväelaste kasutamine Insurrection Act’i nimelise seaduse järgi tulevaste protestimeeleavalduste mahasurumiseks. Teine võimalus oleks ametnike sõnul see, et Trump eirab talle antud sõjalisi nõuandeid ja toob USA väed Afganistanist jõuluks koju.

Miller on olnud liikumapanev jõud Trumpi tegevuses näiteks Iraani ja Hizbollah’ vastu ning terrorismivastases tegevuses Süürias ja Iraagis.

Ametnikud tõid välja ka selle, et Esperi ja teiste tippametnike vallandamisega kaotab presidendiks valitud Joe Bideni ülevõtmismeeskond nende ekspertteadmised.