„Me peame tegutsema kohe,” ütles Merkel, lisades, et nakatumise viimase aja järsk kasv on tekitanud uutele karmidele meetmetele sotsiaalsete kontaktide vähendamiseks ja haiguspuhangute mahasurumiseks piisava poliitilise ja avalikkuse toetuse, vahendab Reuters.

Alates 2. novembrist piiratakse eraviisilisi kogunemisi maksimaalset kümne inimesega maksimaalselt kahest leibkonnast. Restoranid, baarid, teatrid, kinod, ujulad ja spordisaalid suletakse ning kontserdid jäetakse ära.

Profisport on lubatud ainult ilma publikuta. Inimestel palutakse era- või mittehädavajalikel põhjustel mitte reisida ning hotellides võib ööbida ainult vajalike ärireiside korral.

Saksamaa hotellide ja restoranide esindusorganisatsioon Dehoga nimetas seda otsust kibedaks. „Paljud ettevõtted on vastu seina surutud, meeleheide kasvab,” ütles Dehoga tegevjuht Ingrid Hartges.

Koolid ja lasteaiad jäävad avatuks, nagu ka poed, kuni seal järgitakse sotsiaalse distantsi ja hügieenireegleid. Üleriiklikud reeglid vahetavad välja segadusttekitava liidumaade reeglite rägastiku.

Et muuta meetmed eriti väikeettevõtetele talutavamaks, pakub Saksamaa neile, keda uued reeglid puudutavad, finantsabi. Kümne miljardi euro suuruse abipaketiga saavad kuni 50 töötajaga ettevõtted 75% oma eelmise aasta novembri sissetulekust.

Vabakutselised ja füüsilisest isikust ettevõtjad saavad ligipääsu laenudele ja valitsus laiendab olemasolevat likviidsusprogrammi, mille raames võivad kuni kümne töötajaga ettevõtted saada väga odavaid laene.

Euroopa suurimat majandust Saksamaad on kiidetud nakatumis- ja suremusnäitajate suhteliselt madalal hoidmise eest võrreldes naaberriikidega. Nüüd on aga teine laine ka sinna tõsiselt kohale jõudnud.

Robert Kochi Instituut teatas eile 14 964 uuest juhtumist 24 tunni jooksul. Surmajuhtumeid lisandus 85.

„Meie tervishoiusüsteem saab selle väljakutsega täna endiselt hakkama, aga nakatumise sellise kiirusega jõuab see võimekuse piirideni nädalatega,” ütles Merkel.

Merkel lisas, et tervishoiuvõimud ei suuda einam umbes 75% nakatumistest jälitada, mis muudab keeruliseks selle otsustamise, millised meetmed oleksid kõige efektiivsemad.

Nüüd loodab Saksamaa neljanädalasele osalisele karantiinile nakatumiskõvera tasandamiseks.