Erdoğani avaldus on islamimaailma järjekordne reageering Macroni väitele, et islam on kriisis. Moslemiriikides kutsutakse muu hulgas boikottima Prantsuse kaupu, vahendab Guardian.

NATO liitlased Prantsusmaa ja Türgi on tülis mitmel rindel, sealhulgas maavarade otsingute pärast Vahemere idaosas, Liibüa ja Süüria asjus ning ka Mägi-Karabahhi teemal. Erdoğan süüdistab laimus Prantsuse ajakirja Le Point, mis väitis, et ta on Süüria kurdide hävitaja.

Anakarat on eriti ärritanud Macroni toetatud kampaania Prantsusmaa ilmalike väärtuste kaitsmiseks radikaalse islamismi vastu, millele andis uue tõuke oma õpilastele prohvet Muhamedi karikatuure näidanud Prantsuse õpetaja mõrv.

„Mida veel saab öelda riigijuhi kohta, kes kohtleb teiste usurühmade miljoneid liikmeid nii: kõigepealt minge vaimsesse kontrolli,” lausus Erdoğan reedel. „Mis probleem on isikul nimega Macron islami ja moslemitega?”

„Macron vajab vaimset ravi,” lisas Erdoğan, andes mõista, et ei soovi, et Macron 2022. aasta presidendivalimised võidaks. „Te norite kogu aeg Erdoğani kallal. See ei anna teile midagi. Tulevad valimised ... Me näeme teie saatust. Ma ei arva, et tal oleks pikk tee minna. Miks? Ta ei ole Prantsusmaa jaoks midagi saavutanud ja ta peaks tegelema iseendaga.”

Macroni administratsioon nimetas Erdoğani sõnavõttu solvavaks ja teatas, et Prantsusmaa suursaadik Ankaras Hervé Magro kutsutakse kodumaale konsultatsioonidele.

Solvavate karikatuuride, moslemite vastaste süüdistuste ja mošeede vastaste reidide poliitikal pole midagi ühist sõnavabadusega, teatas Erdoğani kommunikatsioonijuht Fahrettin Altun Twitteris. „Asi on moslemite hirmutamises ja neile meelde tuletamises, et nad on jätkuvalt teretulnud Euroopa majandust käimas hoidma, aga nad ei saa kunagi selle osaks,” kirjutas Altun, kelle sõnul meenutab see Euroopa juutide demoniseerimist 1920. aastatel.

„President Erdoğani kommentaarid ei ole vastuvõetavad. Liialdamine ja ebaviisakus ei ole meetod. Me nõuame, et Erdoğan muudaks oma poliitika kurssi, sest see on igas mõttes ohtlik,” öeldi Prantsusmaa avalduses.

Élysée palee anonüümseks jäänud ametnik ütles, et Prantsusmaa pani tähele ka kaastunde- ja toetussõnumi puudumist Türgi presidendilt pärast õpetaja Samuel Patyl pea mahalõikamist Pariisi eeslinnas.

Macron nimetas sel kuul islamit üle maailma kriisis olevaks religiooniks ja ütles, et Prantsusmaa valitsus esitab detsembris eelnõu 1995. aasta seaduse karmistamiseks, millega eraldati Prantsusmaal ametlikult riik ja kirik.

Islamimaailmas levivad üleskutsed Prantsuse toodete ja teenuste boikottimiseks. Türgi lähedases liitlasriigis Kataris lükati edasi prantsuse kultuuri nädal. Kaks kaubandusketti teatas, et Prantsuse tooted korjatakse lettidelt ära.

Kuveidis mõistis Macroni hukka parlament ja reisifirmad peatasid reiside müümise Prantsusmaale.

Iraani valitsuse esindaja Saeed Khatibzadeh ütles laupäeval, et 1,8 miljardi maailma moslemi austatud taevase tegelase solvamiseks ja tema vastu lugupidamatuse ülesnäitamiseks ei ole mingit õigustust.

Maroko välisministeerium teatas pühapäeval, et Muhamedi karikatuuride pidev avaldamine on provokatsiooniakt.

Pakistani peaminister Imran Khan ütles, et riigijuhi kullaproov on inimeste ühendamine, nagu tegi Mandela, mitte nende lõhestamine. „See on aeg, kui president Macron oleks pidanud määrima ravivat salvi ja andma ruumi, mitte tekitama edasist polariseerumist ja marginaliseerumist, mis viib vältimatult suurema radikaliseerumiseni.”