Tänavatele koguneti reaktsioonina Poola põhiseaduskohtu neljapäeval langetatud otsusele, et abort loote väärarengute tõttu on põhiseadusevastane, mis tähendas ühe viimase seadusliku võimaluse kaotamist raseduse katkestamiseks.

Otsus on pälvinud pahameele inimõigusorganisatsioonidelt, mis tegutsevad nii 38 miljoni elanikuga sügavalt katoliiklikus riigis kui mujal maailmas.

Osa meeleavaldajaid skandeeris laupäevasel protestimarsil Varssavis: "Vabadus, võrdsus, naiste õigused", samal ajal kui teistel olid käes plakatid kirjadega nagu "Häbi!" ja "Sõda naiste vastu!".

Otsuse oponentide sõnul tuleks välja kuulutada referendum, millel rahvas saaks otsustada, kas naisel on õigus loote väärarengute tõttu rasedus katkestada, ning osa neist on lubanud alustada alates esmaspäevast liikluse üleriigilist blokeerimist.

Abort jääb siiski endiselt võimalikuks vägistamise ja intsesti puhul või juhul, kui rasedus kujutab arstide hinnangul tõsist ohtu naise elule.

Juba praegu tehakse seaduslikke aborte Poolas väga vähe, alla 2000 aastas. Valdaval osal juhtudest on põhjuseks just loote väärareng. Jäikade seaduste kiuste teeb naisõiguslaste hinnangul ligi 200 000 inimest igal aastal aborti illegaalselt või salaja välismaal.

Tuhanded inimesed tulid laupäeval taas tänavatele ka hoolimata valitsuse korraldusest, et avalikke kogunemisi ei tohi koroonaviiruse leviku tõkestamise nimel korraldada. Terviseameti teatel tuvastati ööpäeva jooksul Poolas 13 628 uut nakatumisjuhtumit, samal ajal kui suri rekordarv ehk 179 inimest.

Alates parempopulistliku Õiguse ja Õigluse (PiS) partei võimuletulekust viie aasta eest on konservatiivsetel väärustel Poola ühiskonnas üha suurem roll. PiS kaitseb enda sõnul Poola traditsioonilist katoliiklikku iseloomu.

Abordiõiguste piiramine on olnud erakonna pikaaegne ambitsioon, ent varasematest seadusandlikest algatustest on loobutud laialdase avalikkuse vastuseisu tõttu.

Grupp konservatiivseid parlamendiliikmed taotles aga 2019. aastal põhiseaduskohtult otsust abordi seaduslikkuse kohta loote tõsiste ja pöördumatute kahjustuste korral.

Abordivastase liikumise Peatage Abort liige Kaja Godek ütles põhiseaduskohtu otsuse järel, et "täna on Poola eeskuju Euroopale, see on eeskuju maailmale", samal ajal kui Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Dunja Mijatović nimetas seda kurvaks päevaks naiste õiguste jaoks.

"Aluse kaotamine peaaegu igasuguseks legaalseks abordiks Poolas rikub inimõigusi," ütles Mijatović. "Otsus tähendab põrandaaluseid/välismaal toimuvaid aborte nende jaoks, kes saavad seda endale lubada, ja veelgi suuremaid kannatusi kõigile teistele."

Oponentide sõnul võis põhiseaduskohus tegutseda valitsuspartei PiS-i käsutäitjana. Kuigi kohus on nimeliselt sõltumatu, on enamik kohtunikke selles nimetatud PiS-i poolt.

Võimuletulekust saadik on partei esitanud hulga vastuolulisi kohtureforme, mille siht erakonna väitel on võitlus korruptsiooniga, kuid kriitikud leiavad, et need õõnestavad õigusriiki, ohustades nii Poola demokraatiat.