Ajalehe teatel on Hiina ametnikud ameeriklasi mitmete kanalite kaudu hoiatanud, andes mõista, et USA peaks loobuma Hiina teadlaste kohtu alla andmisest, sest vastasel juhul võib oodata ameeriklasi kommunistlikus riigis samasugune saatus, vahendab Reuters.

USA välisministeerium väljastas 14. septembril hoiatuse Hiinasse reisimise eest, märkides, et Hiina valitsus kasutab USA ja teiste riikide kodanike meelevaldseid kinnipidamisi, et saada "läbirääkimistel hoovad välismaiste valitsuste üle".

Välisministeeriumi esindaja ütles Reutersile, et USA rõhutab "Hiina valitsusele - sealhulgas ka kõige kõrgematel tasanditel - meie muret USA ja teiste riikide kodanike sunniviisiliste kinnipidamiste pärast Hiinas ning jätkame seda seni, kuni näeme läbipaistvat ja õiglast protsessi. "

Hiina saatkond Washingtonis keeldus kommentaaridest.

Trumpi administratsioon süüdistab Hiinat üha enam küberoperatsioonide ja spionaaži läbiviimises, varastamaks USA tehnoloogilist, sõjalist ja muud oskusteavet osana strateegiast, mis kavandab USA kui maailma juhtiva finants- ja sõjalise jõu sellelt troonilt tõukamist.

Juulis teatas USA justiitsministeerium, et FBI arreteeris kolm Hiina kodanikku, kes väidetavalt varjasid Hiina rahvavabastusarmeesse (PLA) kuulumist, kui taotlesid viisasid USA akadeemilistes asutustes teadusuuringute läbiviimiseks.

Septembris teatas USA, et tühistas president Donald Trumpi korraldusel enam kui 1000 Hiina kodaniku viisad, keelates sisseastumise üliõpilastele ja teadlastele, keda peetakse julgeolekuriskiks - Hiina nimetas seesugust sammu inimõiguste rikkumiseks.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles toona, et USA tervitab jätkuvalt "Hiinast pärit seaduslikke üliõpilasi ja teadlasi, kes ei edenda Hiina kommunistliku partei sõjalise domineerimise eesmärke".