66-aastane Lukašenka veetis laupäeval koos kaaskonnaga neli ja pool tundi pealinnas Minskis asuvas riikliku julgeoleku komitee (KGB) vanglas, kus ta väidetavalt ka vestles vangistatud opositsiooniliidritega, teatas BelTA.

Võimud on opositsiooniliidrid vangistanud ja sundinud osa neist riigist põgenema, püüdes sel moel vaigistada jätkuvat protestilainet, mis sai alguse pärast 9. augusti vastuolulisi presidendivalimisi, mille võitjaks Lukašenka hoolimata võltsimiskahtlustest kuulutati.

Kui lääneriikide valitsused on keeldunud Lukašenkat legitiimse riigipeana tunnustamast, siis Venemaa president Vladimir Putin on jätkuvalt tema seljataga, pakkudes Valgevenele 1,5 miljardi dollari suurust laenu ja süüdistades massimeeleavaldustes läänt.

Kuigi väidetavate kõneluste tulemusi ei avaldatud, käis Lukašenka opositsiooniliikmete arvamusi kuulamas ja ütles vangistatutele, et "põhiseadust te tänavatel ei kirjuta," märkis BelTA.

Putin on avaldanud toetust Lukašenka ebamäärasele lubadusele muuta põhiseadust, millest Valgevene president on oma 26-aastase valitsemisaja jooksul teatanud varemgi - seni tulemusteta. Võimalikud reformid võiksid aga avada ukse võimuvahetusele.