Jõustruktuurid kutsusid protestijaid laiali minema, nimetades nende tegevust ebaseaduslikuks. Vene uudisteagentuur Interfax teatas pärastlõunal vähemalt 10 inimese kinnipidamisest Minski tänavatel, vahendab Reuters.

Täna suleti, nagu juba tavaks saanud, taas mitu Minski metroojaama, takistamaks inimeste meeleavaldusele saabumist. Teatatakse ka probleemidest internetiühendusega, mida võimud üritavad piirata, takistamaks protestijate omavahelist suhtlust ja info levikut meedia kaudu.

Juba varahommikul saabus Minski kesklinna hulgaliselt miilitsajõude ja rasketehnikat. Ühtlasi piirati metallaedadega ligipääs Aleksadrovi väljakule, mille taga asub presidendipalee.

Juba pea kaks kuud on sajad tuhanded valgevenelased avaldanud meelt kauaaegse riigipea Aljaksandr Lukašenka vastu, leides, et viimane saavutas 9. augusti valimistel võidu ainult tänu ulatuslikule võltsimisele.

Opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja, kes pages valimiste järel võimude survel Leetu, on kuulutanud end valimiste võitjaks ning avaldanud valmisolekut juhtida ajutist üleminekuvalitsust.

Valgevene riigipea on aga andnud korralduse protestiaktsioonid maha suruda ja võimudevastase meelsuse vaigistada. Viimastel nädalatel on kinni peetud üle 12 000 inimese, mis on pälvinud hukkamõistu Läänest.

Euroopa Liit kehtestas Valgevenele sanktsioonid

Euroopa Liidu liidrid jõudsid sel nädalal pärast pikalt kestnud patiseisu lõpuks kokkuleppele Valgevene ametnike vastastes sanktsioonides. Vastavasse nimekirja kanti umbes neljakümne Valgevene ametniku nimi, aga mitte president Aljaksandr Lukašenkat.

„Me otsustasime täna sanktsioonid kehtestada,” ütles Euroopa Ülemkogu president Charles Michel pärast kohtumist ajakirjanikele. „On väga tähtis teha, mida me mõni nädal tagasi otsustasime, ja saata signaal, et me oleme usutavad.”

Valgevene ametnike vastu sanktsioonide kehtestamises lepiti kokku juba augustis, aga otsuse elluviimine oli kinni Küprose taga, kes nõudis, et Euroopa Liit võtaks karmima seisukoha Türgi suhtes viimase maagaasiotsingute tõttu Vahemehe idaosas Küprose ja Kreeka lähistel. Nikosia nõudis, et Euroopa Liit oleks järjekindel põhimõtete rikkumisele reageerides.

Valgevene välisministeerium teatas vastuseks Euroopa Liidu otsusele sanktsioonid kehtestada, et sellega lükkas Euroopa Liit naabri endast eemale, ja hoiatas, et ajalugu seda ei andesta.

Minsk leidis, et sanktsioonid on karistusmeede „sisuliselt selle eest, et Valgevene ei nõustunud täitma ultimaatiivseid nõudmisi, mida ei oleks rahuldanud ükski ennast austav suveräänne riik”. „Katsed suruda valgevenelastele peale mingeid väljaspool heaks kiidetud esindajaid, mingeid „pagulasvalitsuste” projekte jne on määratud läbikukkumisele,” teatas välisministeerium.

Valgevene välisministeerium teatas, et kehtestab vastuseks oma sanktsioonide nimekirja. Aga „vastavalt kujunenud tsiviliseeritud diplomaatilisele praktikale” oma nimekirja Valgevene ei avalda.