Kui arstid väitsid, et Trumpil läheb pärast ööpäeva haiglas spetsialistide järelvalve all “väga hästi” ning ta on “erakordselt heas meeleolus”, siis kabinetiülem Meadows maalis olukorrast oluliselt tumedama pildi ja hoiatas, et järgnevad kaks päeva saavad olema määrava tähtsusega, mõistmaks, kui tõsiseks võib haigus riigipeal kujuneda, kirjutavad The New York Times ja Wall Street Journal.

“Trumpi elutähtsad näitajad (näiteks vererõhk, kehatemperatuur ja hingamissagedus) on olnud viimase 24 tunni jooksul väga murettekitavad ja järgnevad 48 tundi saavad olema ravi mõistes kriitilise tähtsusega,” ütles Meadows lapäeval ajakirjanikele sõjaväe Walter Reedi meditsiinikeskuse ees, kuhu president reede õhtul helikopteriga “ettevaatuse huvides” vähemalt mõneks päevaks toimetati. “Me ei ole veel endiselt kindlal teel täieliku taastumiseni,” märkis ta.

61-aastane Meadows rääkis algselt ajakirjanikega kui “presidendile lähedal olev isik”, ent sotsiaalmeediasse postitatud videol on näha, kuidas ta suundub pärast arstide briifingut haigla ees olevate reporterite juurde ja palub riigipea seisundist kõneldes anonüümsust.

Vastuolulised teated ainult süvendasid ebakindlust ja segadust riigipea seisundi osas. Trumpi ihuarstid keeldusid briifingul oluliste üksikasjade avalikustamisest ja rääkisid ajajoonest, mis oli vastuolus Valge Maja varasemate dokumentidega ning jättis mulje, nagu oleks president haigestunud ja alustanud ravi varem, kui oli ametlikult teada.

Ajalehega The New York Times rääkinud kahe Valge Maja ametniku sõnul oli presidendil reedel raskusi hingamisega ja tema hapnikutase langes kiiresti, mistõttu talle anti enne Walter Reedi meditsiinikeskusesse toimetamist lisahapnikku. Haiglasse suundus Trump selleks, et tema seisundit saaks jälgida parema varustusega ja teda ravida kiiremini juhul, kui peaks uusi probleeme ilmnema.

Valge Maja arst dr Sean Conley

Valge Maja arst dr Sean Conley teatas laupäeval pressikonverentsil, et president ei vaja hetkel täiendavat hapnikku, kuid keeldus korduvalt vastamast küsimusele, kas talle on haigestumisjärgsetel päevadel juba antud lisahapnikku. Ühtlasi tekitas Conley avaldus segadust seetõttu, et tema sõnul andis president positiivse koroonaproovi juba kolmapäeva, mitte neljapäeva õhtul, kui ta sellest Twitteri vahendusel avalikkusele teada andis. Trumpi seisundit kommenteerides ütles arst, et diagnoosist on möödas 72 tundi, mis tähendaks kolmapäeva pärastlõunat.

Kui Conleyl paluti oma avaldust täpsustada, ütles ta, et presidendile tehti neljapäeva pärastlõunal “kordustest” tulenevalt kliinilistest näidustustest, “mis andsid pisut põhjust muretsemiseks”. Trump osales nii kolmapäeval kui ka neljapäeval rahvarohketel kampaaniaüritustel, kus ta otsustas näomaski mitte kanda.

Trumpi teine ihuarst dr Brian Garibaldi ütles, et Trump sai eksperimentaalset antikehade kokteili “umbes 48 tundi tagasi”, mis olnuks neljapäeva pärastlõunal enne, kui kinnitav test andis õhtul positiivse vastuse ja Valge Maja ravist pea ööpäev hiljem teatas.

Arstide kirjeldused Trumpi tervisliku seisundi kohta olid pressikonverentsil järeleandmatult positiivsed. “Täna hommikul läheb presidendil väga hästi,” ütles dr Conley. “Antud hetkel oleme mina ja kogu tiim äärmiselt õnnelikud riigipea saavutatud progressi üle.” “Ta on erakordselt heas meeleolus,” lisas dr Dooley, märkides, et riigipea ütles oma arstidele: “Ma tunnen nagu võiksin siit juba täna välja jalutada.”

Viimaste sõnul ei ole Trumpil ühtlasi enam mingit palavikku ning ka tema muud näitajad nagu vererõhk ja südametöö on normi piires. Küsimusele, miks Trump ikkagi haiglasse toimetati, vastas dr Conley, et “tegemist on siiski USA presidendiga”.