Trumpil avaldunud kerged sümptomid on COVID-19 patsientide seas tavalised, ehkki need võivad veel enne paranemist hullemaks muutuda. Tavaliselt ilmnevad raskemad sümptomid alles nakatumise teisel nädalal, vahendab Business Insider.

COVID-19 juhtumid liigitatakse "asümptomaatilisteks", "kergeteks", "rasketeks" või "kriitilisteks". Umbes neljal viiest koroonaviirusega nakatunud patsiendist on "kerged" sümptomid, mis võivad sarnaselt Trumpiga hõlmata köha, väsimust ja kerget palavikku. 40% patsientidest tunneb äärmist väsimust või jõuetust.

COVID-19 põhjustatav köha kipub olema kuiv, püsiv ja jätab patsiendi õhupuudusse.

Madal palavik kirjeldab veidi kõrgenenud kehatemperatuuri, tavaliselt vahemikus 37-38 kraadi ja kestab vähemalt ööpäeva. Lõuna-California ülikooli uuringus leiti, et enamikel sümptomaatilistel COVID-patsientidel algab haigus palavikuga, millele järgneb köha.

Harvemini esinevad COVID-19 kerged sümptomid võivad olla hingamisraskused, lihasvalu, maitse- ja lõhnataju kaotus ning kõhulahtisus.

Olukord võib muutuda raskeks, kui viirus jätkab patsientide hingamisteedes paljunemist, mis võib viia ohtlike tagajärgedeni, nagu raskendatud hingamine, valu või survetunne rinnus ning kõne- või kõndimishäire. Taolistel juhtudel on vajalik meditsiiniline sekkumine.

Osa koroonaviirusse nakatunutest paraneb kahe nädala jooksul, kuid juuli lõpus hoiatas USA haiguste tõrje ja ennetamise keskus (CDC), et COVID-19 võib viia pikaajalise haiguseni isegi kergemate sümptomitega nakatunutel. 35 protsenti patsientidest, keda ei viida kunagi haiglasse, ei parane täielikult ka kolme nädala jooksul.

Üha suurem osa patsientidest on teatanud sümptomitest, mis kestavad kuid. Paljude jaoks tekivad sümptomid ja nende tõsidus lainetena või näivad lahenevat enne hullemaks muutumist.

Montefiore meditsiinikeskuse kriitilise ravi uuringute direktor Michelle Gong ütles aprillis, et COVID-19 patsiendid näivad sageli "olevat terved, kuni umbes viie kuni seitsme päeva jooksul hakkab haigus neil süvenema ja seejärel tekib hingamispuudulikkus".

Isegi nende puhul, kelle sümptomid taanduvad, ei tea arstid, kuidas viirus võib nende keha pikaajaliselt mõjutada. Kuid kuna see näib tungivat peaaegu igasse kehasüsteemi, on võimalik, et see võib põhjustada jäädavaid kahjustusi.

"Ma pole kunagi näinud nakkust sedavõrd laiaulatuslike ilmingutega," ütles USA riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi direktor Anthony Fauci.