Alles aasta tagasi jõustus kokkulepe prokuratuuri ja enneolematult suures fentanüüliäris süüdistatud vendade Dmitri ja Paul Kärbergide vahel, millega narkomehed seitsmeks aastaks vangi mõisteti. Kohus ja prokuratuur olid nõus nõnda väikse karistusega nõus muuhulgas seetõttu, et Kärbergid näitasid ülestunnistusega huvi menetluse aitamiseks ja andsid üle ka narkolaadungeid, mida prokuratuuri uurimise käigus ei avastatud.

Riigiprokurör Vahur Verte mainis oma süüdistuskõnes, et kui Kärbergid 2017. aastal tabati, siis sellele eelnenud 15 aastal oli surmaga tipnenud fentanüüli üledooside arv aasta kohta regulaarselt üle saja. Kärbergide tabamine oli aga murranguline, sest fentanüüli levik Eestis muutus pea olematuks: kui 2017. aastal suri fentanüüli üledoosi tõttu veel 110 inimest, siis 2018. aastal 38. 2019. aastal 26 ja käesoleval aastal kümme.

Kärbergid loovutasid kokkuleppe kohaselt väidetavalt kogu kuritegelikul teel saadud vara, mida oli kokku umbes pooleteist miljoni euro väärtuses. Verte ütles toona, et see oli ka seni suurim konfiskeeritud summa, narkokuritegude kriminaalasjades.

Kärbergid tahtsid endale fentanüüli varusid jätta?

Kokkuleppe kohaselt lubasid Kärbergid ka politseile ette näidata peidikud, kus nad veel kõvasti fentanüüli hoiustasid. 14. augustil, kokkuleppe sõlmimisele eelnenud päeval, näitas Paul keskkriminaalpolitseile ette kaks peidikut - üks Tallinna külje all Viljandi maantee ja Karuse tänava ristmikul, teine Ida-Virumaal Lüganuse vallas.

Mõned nädalad hiljem, 3. septembril kinnitas kohus kokkuleppe ja peidikutest leitud suures koguses fentanüül sai kohtugi jaoks leppe kinnitamisel suureks argumendiks.

Samal kuul hakkasid ilmnema aga asjaolud, mis panid prokuratuuri kahtlema, kas Kärbergide fentanüüli loovutamine oli ikka nii üllas ja põhjalik.

Avastus kanalisatsioonitöödel

16. september, Püssi, Ida-Virumaa. Kooli tänava hiiglaslikus kortermajas teostatakse kanalisatsioonitöid, kui ühtäkki tuntakse kahtlase kemikaali lõhna. Asja kutsutakse uurima päästeametnikud, kes saabudes sisenevad korterisse 21.