Jõustruktuurid kutsusid protestijaid laiali minema, kuulutades valjuhäälditest, et tegemist on ebaseadusliku kogunemisega. Vene uudisteagentuur Interfax teatas pärastlõunal vähemalt 10 inimese kinnipidamisest pealinna tänavatel, vahendab Reuters.

Teadete kohaselt suleti täna taas mitu Minski metroojaama, takistamaks inimeste meeleavaldusele saabumist. Juba tavapäraselt on probleeme internetiühendusega, mida võimud üritavad piirata, takistamaks protestijate omavahelist suhtlust ja info levikut meedia kaudu.

Minski kesklinna koondati juba varahommikul hulgaliselt miilitsajõude ja rasketehnikat ning pealinna viivad teed blokeeriti.

Ühtlasi piirati taas metallaedadega ligipääs Aleksadrovi väljakule, mille taga asub presidendipalee, kuhu meeleavaldajad on püüdnud pea igal nädalavahetusel jõuda - seni tulutult.

Juba pea kaks kuud on sajad tuhanded valgevenelased avaldanud meelt kauaaegse riigipea Aljaksandr Lukašenka vastu, leides, et viimane saavutas 9. augusti valimistel võidu ainult tänu ulatuslikule võltsimisele.

Opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja, kes pages valimiste järel võimude survel Leetu, on kuulutanud end valimiste võitjaks ning avaldanud valmisolekut juhtida üleminekuvalitsust.

Valgevene riigipea on aga andnud korralduse protestiaktsioonid maha suruda ja võimudevastase meelsuse vaigistada. Viimastel nädalatel on kinni peetud üle 12 000 inimese, mis on pälvinud hukkamõistu Läänest, ent kiiduavaldusi Moskvast, märgib telekanal Al Jazeera.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles pühapäeval avaldatud intervjuus, et Valgevene president Lukašenka peab ametist lahkuma.

"On ilmselge, et ta peab lahkuma," ütles Macron ajalehele Journal du Dimanche, kommenteerides Euroopa Liidu paari päeva tagust otsust mitte tunnustada Lukašenkat Valgevene legitiimse riigipeana.

Viimase sõnul on Valgevenes toimuva näol tegemist võimukriisiga, kus "autoritaarne võim ei suuda aktsepteerida demokraatia loogikat ning kasutab oma eksistentsi tagamiseks jõudu".

Macroni intervjuu avaldati vahetult pärast seda, kui Valgevene välisminister Vladimir Makei süüdistas lääneriike katses külvata endises Nõukogude Liidu vabariigis kaost ja anarhiat.

"Me näeme katseid destabiliseerida olukorda riigis," ütles Makei videoavalduses ÜRO Peaassambleele. "Tänane sekkumine meie siseasjadesse, sanktsioonid ja muud Valgevene suhtes kehtivad piirangud toovad vastupidise efekti ja on kahjulikud kõigile."