Tänasel istungil alustati kohtulike vaidlustega. Prokurör Andra Sild tõi istungi algul välja, et Peeter Helme pidi teadma, et räägib 12aastasega, sest see tuli vestluse sisust korduvalt välja.

Peeter Helme väidet, et ta teadvalt suhtles täiskasvanuga, ei kinnita prokuröri hinnangul ükski tõend. Sild rõhutas korduvalt, et numbrit sisaldav kasutajanime kombinatsioon viitab enamasti vanusele.

Helme väide, et ta ei teinud ettepanekut kohtumiseks ega astunud seksuaalvahekorda, ei puutu tema süüdistusse, sest teda süüdistatakse seksuaalsusele ahvatlusele, märkis prokurör.

Prokuröri hinnangul ei provotseerinud 12aastaseks Marleeniks kehastunud uurija Helmet, sest eranditult kõiki vestlusi alustas Helme, kes viis jutu ka seksile. "Selgelt oli vestluse aktiivsemaks pooleks Peeter Helme," leidis prokurör.

Helme eesmärk oli prokuröri hinnangul lapseealisele sugulise elu vastu huvi tekitamine. Julgustas saama esimest kogemust suguelus, andes sellega hoogu ka oma suguelundi kirjeldusega.

Helmele raskendavaid ja kergendavaid asjaolusid ei esine, leiab prokurör. Prokuröri hinnangul pole rahalise karistuse kohaldamine piisav, mistõttu on tema hinnangul tõhusam meede mõne sotsiaalprogrammi leidmine.

Prokurör soovib Helmele karistuseks vastava paragrahvi keskmine määr - maksimaalselt saab sellise teo eest karistuseks määrata kolm aastat vangistust.

Prokurör nõustub, et karistus võib jääda tingimisi täitmisele pööramata, kuid eeldab eelpoolmainitud sotsiaalprogrammi kohaldamist.

Süüdimõistmise korral soovib prokurör Helmele 1 aasta ja 6 kuud vangistust, mille võib tingimisi täitmisele pööramata jätta 2aastase katseajaga.

Kaitsja ütleb, et süüdistusakt on eksitav, kuna selle kohaselt jäi justkui Helme tegu lõpuni viimata. Kaitsja ütleb, et Helmel puudus võimalus kontrollida, kellega ta suhtleb. Ta viitab, et Armastusesaali sisenedes ei küsita, kui vana sa oled.

Kaitsja jääb oma seisukoha juurde, et Helme sai aru, et tegemist ei ole lapsega, kuna tema kirjastiil oli vaoshoitud ja rõhutatult lapselik.

"Suhtlejad võtavad oma rollid nagu mänguski," viitab kaitsja ka sellele, et vestluse näol oli tegemist siiski arvutimänguga.

Kaitsja sõnul puudub kuriteol objektiivne kuriteokoosseis. Puudub nimelt ahvatlusobjekt ehk siis see, millele isikut ahvatletakse.

Helme kõne oli kaitsja hinnangul pigem liiga hirmutav ja veider selleks, et üldse kedagi seksuaalsusele ahvatleda. Kaitsja tõi näiteks välja järgmise väljalõike Helme väljaöeldust: "Päris noortega on ikka nii ka olnud, et kõva kisa käib".

Kaitsja hinnangul on Helme oma karistuse juba kätte saanud. "Sõltumata tulemusest on karistus juba käes - tema elu on juba täna hävitatud," ütles kaitsja ja palus Helme õigeks mõista.

Helme ütles lõppsõnas, et on menetluse algusest peale tunnistanud, et see, mis ta tegi arulage, rumal ja vastutustundetu. "Jään selle juurde. Aga olen ka seda meelt, et ma ei ole süüdi selles, milles mind süüdistatakse," ütles Helme. Ta rõhutas, et võttis toimunut rumala ja maitsetu mänguna, aga selle eesmärk polnud kedagi kahjustada.

Helme kahetseb tekkinud olukorda, kuid lubab teha edaspidi vahet õigel ja valel, heal ja halval. Ta rõhutas, et pole ühtegi kõlvatut ettepanekut teinud ega kellegagi kohtuda püüdnud.

Kohus kuulutab otsuse välja 30. novembril.

Enne istungit

Augustis peetud esimesel sisulisel istungil tutvustas prokuratuur tõenditena Armastusesaali jututoas peetud võigast kirjavahetust, kus Helme kirjeldab, kuidas ta on olnud seksuaalvahekorras lapseealistega ja räägib, kuidas normaalne on seksida ka 4-5aastastega.

Kasutajanime "m41tln" taha varjunud Helme väitis kohtus, et peab Armastusesaalis suhtlemist virutaalmänguks. "Väga paljudes tänapäeva arvutimängudeks on üheks komponendiks vestlus teiste üle võrgu mängivate inimestega, ehk sisuliselt on neile jututoad juurde monteeritud. Niiet ma ei näe siin olemuslikku vahet," selgitas Helme.

Üks näide kirjavahetuse väljavõttest

m41tln: eile käisin väljas.
Marleen12: kuskohas
m41tln: külas. sellel sõbrannal siit, kellel tütar on
Marleen12: aaa selge
m41tln: ;)
m41tln: Jõime veini ja tegelesime neiuga
Marleen12: sõbrannaga siis
m41tln: sõbranna vaatas pealt
marleen12: mida
m41tln: seksi

Eelmisel istungil oli tunnistusi andmas Armastusesaali looja, kes räkis jututoa toimimisest ja kasutuseeskirjadest.

Prokuröri ja kaitsja küsitlemise käigus selgus, et vanusepiirangut Armastusesaali kasutamiseks sätestatud ei ole. “Igaüks jälgib ise seaduse täitmist ju,” ütles 1999. aastal jututoa loonud Kind.

Kindi sõnul ei saa operaatorid kasutajate privaatsetele jutuajamistele ligi ning võivad kasutajaid jututoast eemaldada vaid siis, kui keegi neid ebasündsa käitumise tõttu ise raporteerib. Kind, kes ise enam igapäevaselt Armastusesaaliga ei tegele, ei tea juhtudest, kui Armastusesaali operaatorid oleksid vahejuhtumitest teavitanud politseid.