Amorella pardal oli 207 reisijat ja 74 meeskonnaliiget, kui see täna pärastlõunal teel Turust Stockholmi Langnäsist lõunas põhjapuute sai ja Järsö saare lähedal olukorra stabiliseerimiseks madalikule sõitis, vahendab Aftonbladet.

"Oli kuulda üsna kõva kriipimist, mille peale ma vaatasin kajutiaknast välja ja nägin, et laev asub saarele väga lähedal," ütles Expressenile laeva pardal olev reisija Eva Vaihinen.

Vaihineni sõnul teavitati reisijaid juhtunust hädasignaali ja valjuhääldite kaudu. Inimestel paluti koguneda kõige kõrgemale, nn konverentsitekile, kus jagati välja päästevestid ning öeldi, et oma kajutitesse ei tohi turvakaalutlustel enam keegi minna.

Yle teatel ei ole veel teada, kui suurt kahju madalikule sõitmine laevale tegi, kuid see näib olevat stabiilselt püstises asendis oma põhja peal kinni. Olukord on hetkel kontrolli alla ka Soome rannavalveteenistuse kinnitusel ning laeva pardal olevate inimeste elud ei ole otseses ohus. Teadaolevalt ei ole samuti märke kütuselekkest.

Amorella kapten palus aga siiski kõik reisijad laevalt evakueerida ning sellega alustati pärastlõunal kella 15 ajal.

Laeva pardalt evakueeritud reisijad toimetati kaldale jõudes bussiga Mariehamnis asuvasse koolimajja. Oma asju, sh dokumente neil kajutitest kaasa võtta ei lubatud, rääkis kohapeal olev Delfi lugeja. Tema sõnul paluti neil ka autovõtmed anda enne laevalt lahkumist Viking Line´i töötajatele.

Delfi lugeja sõnul ei ole neil hetkel teavet, kui kauaks neil tuleb sinna jääda või millal neil õnnestub oma isiklikud asjad laevalt kätte saada. Kohapeal jagatakse inimestele süüa ning pakutakse soovi korral ka hingeabi.

Viking Line'i kommunikatsioonijuht Johanna Boijer-Svahnström ütles varem, et "mingisugune madalikule sõitmine tõepoolest toimus". "Me ei tea praegu rohkem, kuid kogume jooksvalt täiendavat teavet. Hetkel kutsume kokku kriisireguleerimise koosoleku ning uurime, mis juhtus," ütles Boijer-Svahnström.

Rootsi mere- ja õhupäästekeskus kinnitas Expressenile samuti laeva madalikule sõitmist. "Intsident toimus Soomes, seega see ei ole meie piirkonnas. Aga kui nad vajavad meie abi, siis oleme valmis aitama," ütles mere- ja õhupäästekeskuse pressiisik Marit Visser.

Ta tunnistas, et arvestades toimumispaika, ei ole neil juhtunu kohta täiendavat teavet. "Ainus, mida oleme kuulnud, on see, et nad on sõitnud Soome vetes madalikule".

Yle teatel on ilm sündmuskoha lähedal hea: päike paistab ja tuul puhub kuni kuus meetrit sekundis. Meri näib rahulik ja suuremat lainetust ei esine.