87-aastane Ginsburg suri reedel, kõigest kuus nädalat enne presidendivalimisi 3. novembril, vahendab uudistekanal BBC.

Trumpi demokraadist rivaal Joe Biden rõhutas laupäeval, et otsusega Ginsburgi mantlipärija osas tuleks oodata kuni valimistulemuste selgumiseni.

9-liikmelise ülemkohtu ideoloogiline tasakaal on võtmetähtsusega selle otsustele USA õiguse kõige olulisemate küsimuste üle.

2016. aastal ei võimaldanud Senati vabariiklased toonasel demokraadist presidendil Barack Obamal uut ülemkohtu kohtunikku ametisse nimetada. Toona põhjendas Senati enamuse liider Mitch McConnel sammu tõsiasjaga, et tegemist oli valimisaastaga.

Tänavu näib senaator McConnell aga olevat teinud kannapöörde, öeldes reedel vahetult pärast Ginsburgi surma, et ta kavatseb tegutseda kohe, kui Trump peaks kellegi kohale nomineerima.

Trump ütles ööl vastu tänast kampaaniaüritusel Põhja-Carolinas Fayetteville'is, et käib tulevase kohtuniku nime välja juba järgmisel nädalal. "Tegemist saab olema naisega," ütles Trump. "Ma arvan, et see peaks olema naine, sest mulle tegelikult meeldivad naised palju rohkem kui mehed."

Töölisklassi perest pärit Ginsburg, kes oli naisõiguslaste ja liberaalide ikoon, suri pärast aastatepikkust võitlust vähiga oma Washingtoni kodus pere keskel. Ta oli ajaloos teine ​​naissoost USA ülemkohtu kohtunik, keda tunti ka hüüdnimega "legendaarne RBG".

Õigusemõistjate ametisse nimetamine on USAs poliitiline küsimus, mis tähendab, et president saab ise valida, kelle kandidatuuri ta seadusandjatele kinnitamiseks - või tagasilükkamiseks - esitab.

27 aastat auväärset ametit pidanud Ginsburg oli üks pelgalt neljast liberaalsest kohtunikust üheksaliikmelises kohtus. Tema surm tähendab, et juhul kui vabariiklastel õnnestub hääletus läbi suruda, muutuks võimude tasakaal otsustavalt konservatiivide kasuks (6-3).

Trump, kes on oma ametiajal juba nimetanud ametisse kaks ülemkohtunikku, on hästi teadlik, et veel ühe tema poolt valitud õigusemõistja sellele kohale määramine annaks konservatiividele kontrolli võtmetähtsusega otsuste üle järgnevateks aastakümneteks. USA ülemkohtu kohtuniku amet on eluaegne, va juhul kui viimane otsustab pensionile minna.

"Meid pandi sellesse olulisse võimupositsiooni selleks, et teeksime otsuseid inimeste eest, kes meid nii uhkelt valisid. Olulisimaks on selle juures juba pikka aega peetud USA ülemkohtu kohtunike valimist. See kohustus on meil viivitamata!" säutsus Trump laupäeval.

Varem ütles senati liider McConnell avalduses - mis sisaldas austusavaldust Ginsburgile -, et "president Trumpi kandidaat jõuab Ameerika Ühendriikide Senati ette". 2016. aastal väitis ta aga, et "Ameerika inimestel peaks olema hääl järgmise kohtuniku valimisel", mis tähendab, et "seda vaba ametikohta ei tohiks täita enne, kui meil on uus president".

Tänavu on tema sõnul senat aga tegutsemisvõimaluste piires, kuna see on vabariiklaste kontrolli all ja Trump on vabariiklaste president.