Berliinis asuv Charité haigla andis Twitteris Navalnõi tervisliku seisundi arengutest teada. Märgiti, et peagi pole tema puhul vaja enam rakendada juhitavat hingamist ning sedagi, et Navalnõi on kontaktne.

Haigla kodulehel viidatakse, et hetkel on veel vara hinnata, millised on mürgitamise pikaajalised tagajärjed. Tohtrid suhtlevad tihedalt Navalnõi abikaasaga ning avalikkust informeeritakse ravi arengutest vastavalt tema nõusolekule.

Navalnõil hakkas 20. augustil Tomskist Moskvasse suundunud lennukis halb, mistõttu tegi lennuk hädamaandumise Omskis. Aktivisti lähikondlaste kinnitusel oli tegu mürgitamisega, kuid Omski arstide sõnul tekkis Navalnõil veresuhkru puudusest tingitud ainevahetushäire.

Paar päeva hiljem toimetati Navalnõi Omskist Berliini, kus ta praegu ravil on. Kuni tänaseni oli ta kunstlikus koomas.

Navalnõi staabi juht Leonid Volkov ütles Soome rahvusringhäälingule Yle, et mürgitamine räägib Venemaa presidendi Vladimir Putini positsiooni nõrgenemisest.

Volkov arvab, et kogu tõtt mürgitamise kohta ei saada kunagi teada "Me ei saa ilmselt kunagi teada, sest Vene võimud keelduvad selles nägemast isegi põhjust uurimiseks," ütles Volkov.

Ta kommenteeris seda irooniliselt: "Meil juhtub ju iga päev nii, et opositsiooniliider langeb koomasse, see on Venemaal igapäevane, siin ei ole midagi uurida..."

Merkel: Navalnõi mürgitati Novitšokiga

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel teatas eelmisel nädalal, et Saksa sõjaväe keemiarelvalaboris läbi viidud testid näitasid ilma kahtluseta, et Navalnõi mürgitati Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok, mida peetakse ohtlikumaks kui sariin ja VX. Venemaa välisministeerium nimetas neid avaldusi vaenulikuks.

Eile sõnas Saksamaa välisminister Heiko Maas usutluses ajalehele Bild am Sonntag, et juhul kui Kreml ei aita tuua selgust Navalnõi mürgitamisse, tuleb sel silmitsi seista sanktsioonidega, mis võivad hõlmata ka gaasijuhet Nord Stream 2.

Venemaa siseministeerium alustas 27. augustil Navalnõi haiglaravile sattumise esialgset uurimist. Paar päeva varem lükkas Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov tagasi igasugused väited, et Navalnõi oli võimude poolt korraldatud tahtliku mürgitamise ohver, nimetades seesugust juttu "sisutühjaks müraks".