Välisminister Raab ütles laupäeval, et tunneb kergendust, et juba kolmandat päeva koomas oleval Navalnõil lubati reede õhtul viimaks Venemaalt lahkuda, vahendab Sky.

Vene opositisonäär transporditi eile hommikul kiirabilennukiga Saksamaale Berliini, kus Charité haigla arstid teevad sestsaadik jõupingutusi, saamaks selgust, miks on 44-aastane mees sedavõrd raskes seisundis.

"On ülioluline, et tema mürgitamise osas viidaks läbi põhjalik ja läbipaistev uurimine," rõhutas välisminister Raab, soovides omalt poolt Navalnõile kiiret paranemist.

Vene opositsioonijuht Navalnõi lendas neljapäeval lennukiga Tomskist Moskvasse, kui ta järsku haigestus ja agoonias teadvuse kaotas, ajendades lennuki kaptenit tegema erakorralise maandumise Omskis.

"Tema tervislik seisund on väga murettekitav," ütles eile pärastlõunal mehe Saksamaale toimetada aidanud fondi Kino Rahu Nimel asutaja Jaka Bizilj.

Viimase sõnul päästis opositsiooniliidri kindlast surmast just lennukikapteni otsus viivitamatult Omskis maanduda. "Arstid ütlesid meile väga selgelt - kui Omskis ei oleks erakorralist maandumist tehtud, siis ta oleks surnud," rääkis Bizilj.

Omski erakorralise meditsiini haigla arstide konsiilium andis reede õhtul pärast 12-tunnist pingelist vägikaikavedu Navalnõi perekonna ja nõunikega lõpuks loa raskes, ent stabiilses seisundis mees välismaale toimetada. Pere leidis, et mürgitamiskahtlusega Navalnõi elu on Venemaal ohus.

Omski haigla arstid lükkasid mürgitamiskahtluse reedel ümber, öeldes, et nemad sellesse ei usu. "Mürke ega nende jälgi veres ega uriinis ei avastatud," ütles peaarsti asetäitja Kalinitšenko reede pärastõunal.

Haigla peaarst Aleksandr Murahhovski ütles ise hilisemas videopöördumises, et sealsete arstide peamise tööversiooni kohaselt on Navalnõil ainevahetushäire, mis võis põhjustada veresuhkru taseme languse ja seetõttu tema teadvusekaotuse neljapäevase lennureisi ajal.

Arstid Berliinis ei ole veel avaldanud omapoolset diagnoosi.