Arstid teatasid otsusest pelgalt tund aega enne seda, kui Saksamaalt teele asunud kiirabilennuk pidi jätkuvalt raskses seisundis ja koomas viibiva Navalnõi evakueerimiseks Omskis maanduma, vahendab The Guardian.

"Lennuk, mille oleme korraldanud Aleksei evakueerimiseks, peaks maanduma tunni aja pärast," teatas täna hommikul Navalnõi pressesindaja Kira Jarmõš, kes viibib mehe juures haiglas. "Aleksei transportimise keeld on otsene oht tema elule. Tema diagnoosita jäämine ilma vajaliku varustuseta Omski haiglasse on eluohtlik."

Haigla peaarst ütles Navalnõi meeskonnale, et mehe seisund on "ebastabiilne", jagamata täpsustusi. Seejärel lukustas ta end oma kabinetti ja keeldus täiendavatele küsimustele vastamast.

"Me ei saa lubada, et teda sugulaste hoole all transporditakse, sest patsiendi seisund valmistab meile muret," ütles Omski erakorralise meditsiini haigla peaarst. "Kõik võib juhtuda. Isegi halvim võib juhtuda.”

Navalnõi perekonna sõnul olid arstid algselt valmis Navalnõi haiglast perekonnale vabastama, ent muutsid vahetult enne evakuatsioonilennu kohalejõudmist oma meelt.

"Ta pole kuigi heas seisundis ja me ei saa seda haiglat usaldada," ütles Navalnõi abikaasa Julia reede hommikul haiglas ajakirjanikele. "Nõuame, et nad vabastaksid ta meile, et saaksime teda ravida sõltumatus haiglas, arstide juures, keda me usaldame."

Navalnõi pressiesindaja kutsus ööl vastu tänast Venemaa ametivõime üles mitte sekkuma ja lubama opositsiooniliidri toetajatel ta riigist välja toimetada, ravimaks arvatavat mürgitust välismaal.

Saksamaalt Nürnbergist tõusis reede varahommikul õhku kiirabilennuk koos meditsiinimeeskonnaga, suundudes sealse meedia teatel Omski, et naasta sealt koos Navalnõiga omakorda Berliini, kus Charité haigla on valmis ta vastu võtma.

Saksa valitsusvälise organisatsiooni Cinema for Peace asutaja Jaka Bizilj ütles ajalehele Bild, et "lennuk on õhus, meil on olemas kõik vajalikud paberid ja loodame, et Aleksei on transpordiks Berliini valmis."

Jarmõš väljendas juba varem hirmu, et haigla ametnikud võivad keelata Venemaa president Vladimir Putini silmapaistva kriitiku välismaale toimetamise.

Navalnõi meeskond väidab, et arstid on tahtlikult vältinud tema põhjalikku diagnoosimist. Navalnõi korruptsioonivastase võitluse fondi direktor Ivan Ždanov ütles, et politseiametnik ütles talle, et nad leidsid tema verest "surmavat ainet", kuid keeldusid käimasolevale juurdlusele viidates üksikasju avaldamast. "See aine kujutab ohtu mitte ainult Aleksei, vaid ka tema ümber olevate inimeste elule," vahendas Ždanov politseiametniku sõnu. "Kõik tema ümber peaksid kandma kaitsevahendeid."

Navalnõi meeskond usub, et haigla ametnikud venitavad tõenäoliselt senikaua, kuni mürk mehe organismist kaob ja seda ei ole enam võimalik kindlaks teha.

Navalnõi lendas neljapäeval lennukiga Siberist Tomskist Moskvasse, kui ta järsku haigestus ja teadvuse kaotas, ajendades kaptenit tegema erakorralise maandumise Omskis. 44-aastane Navalnõi on koomas ja intensiivravis juhitaval hingamisel, ütles Jarmõš kolmapäeval.

Opositsioon usub, et tegemist on mürgitamisega.