Ajakirjaniku sõnul peeti ta kinni esmaspäeva, 10. augusti õhtul, pärast seda, kui ta oli protestide kajastamise lõpetanud. „Seisin politseijaoskonna taga järjekorras koos kolleegiga, kes tahtis esitada kaebust kadunud abikaasa kohta,” seletas Stšarbinskaja. "Järsku peatusid läheduses kaks politseiautot ja välja hüppasid mehed mustas, OMON-i eriüksuslased. Üks neist haaras mu käest ja hakkas mind sõna otseses mõttes politseibussi lohistama."

Buss topiti jaoskonna lähedal viibinud inimesi täis. Hiljem mehed ja naised eraldati ja Stšarbinskaja viidi Minski Akrestsini vanglasse. Ülekuulajaks oli OMON-i naistöötaja, kes peksis ajakirjanikku kumminuiaga juba läbiotsimisele viies. „Pärast läbiotsimist, kui olin veel poolalasti, tõukas ta mind toast välja ja läbi koridori, mis oli täis alasti mehi, käed selja taga, näod seina poole,” meenutab Stšarbinskaja. „Nende kehad ja pead olid verega kaetud, verd oli palju. Oli selge, et neid oli rängalt pekstud. Osad oigasid, mõned karjusid valust. Miilitsad pöördusid nende poole ainult sõimusõnadega.”

Stšarbinskaja paigutati 12-ruutmeetrisse kongi, kus oli veel 25 naist. „Esimesed 24 tundi meile süüa ei antud, oli vaid tugeva kloorimaitsega kraanivett,” ütles ta. „Tualettpaberit polnud. 11. augustil toodi veel naisi juurde, nii et ühel hetkel oli kongis 50 inimest. Istumiseks polnud ruumi, pidime seisma.”

Järgmise päeva hommikul toimunud ülekuulamisel peksis sama nais-OMON-lane ajakirjanikku uuesti. „Ta peksis mind põlvedega kõhtu. Kõik ülekuulamisele viidud naised pidid ülekuulamisruumi minnes ettepoole kummarduma ja käed selja taga hoidma. Kui nad seda ühel või teisel põhjusel teha ei saanud, peksti neid kumminuiadega.” 13. augusti pärastlõunal peksis sama OMON-lane Stšarbinskajat veel ühe korra. Õhtul ta vabastati ilma süüdistust esitamata.

Vabastamise käigus Stšarbinskaja minestas ja viibis haiglasse, kus on praeguseni. „Arstid ütlesid, et minu alakehas on suured sisemised vigastused, verevalumid ja põievigastus,” ütles ta. „Tunnen ka seljas valu, kuna mind peksti sinna kumminuiaga.”

Peksmise ajal süüdistasid miilitsad kinnipeetuid mässuõhutamises. „Nad ütlesid meile, et võimud on head, aga teie tahate Valgevenes uut Maidani korraldada.”

Vanglast vabanenud valgevenelased 14. augusti hommikul

Stšarbinskaja sõnul viibib temaga haiglas veel palju rängalt vigastatud protestijaid. „Neid peksti nii rängalt, et seda on šokeeriv näha. Osal on eluohtlikud vigastused. Kõnnin ringi ja teen nendega ajakirjanduslikke intervjuusid. Üks mees ütles, et teda vägistati kumminuiaga.”

Valgevene ajakirjanike liidu arvestuse järgi on protestide käigus kinni peetud 68 ajakirjanikku, kellest 29 on langenud vägivalla ohvriks.

Portaali Tut.by teatel on protestide käigus jäljetult kadunud 76 inimest, kelle kinnipidamist pole võimud kinnitanud. Kadunute otsimiseks on loodud eraldi portaal.